Хрватски историчар: „Колинда је заслужила јавну, јасну и гласну осуду“

Предсеница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и пријатељи са усташком заставом. Фото: Тихомир Јањичек/Фејсбук

Хрвоје Класић, хрватски историчар и професор сматра да је председница Колинда Грабар Китаровић, заслужила „јавну, јасну и гласну осуду“.

Историчар је ово изјавио након интервјуа који је хрватска председница дала Хрватском тједнику, а ком је, како каже, једини циљ хушкање, вређање и злонамерна ревизија историје,

Класић се, иначе, често у делу хрватске јавности налази на стубу срама, између осталог, и зато што Тита не сматра диктатором, за Туђмана, ког такође сматра злочинцем, каже да је „партизан с дна каце“.

Класић, познат по томе што у јавности отворено говори о томе да у Блајбургу нису убијени Хрвати, већ непријатељи Хрватске, да се рехабилитацијом Драже Михаиловића „није догодило ништа спектакуларно“ и да је „за дом спремни“ усташки поклич, сматра да хрватска председница, која се у Јерусалиму клања жртвама холокауста, не треба да даје кредибилитет новинарима Хрватског тјединика, из чије сваке странице извире мржња и агресивност.

У анализи делова интервјуа Грабар Китаровић том дневнику, где, између осталог, каже да је „Анте Павелић учинио неке фаталне погрешке, људи су се осетили превареним и изданим. А последица су, уз остало, били разни злочини над Хрватима“, Класић каже да, ако је ово опис Павелићевог деловања као поглавника НДХ и усташког покрета, онда Хрватској остали ревизионисти нису ни потребни.

Председница, примећује Класић, ниједном речју није споменула расне законе, геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима.

Хрвоје Класић. Фото Ж. Кнежевић

„Зар су Павелићеве највеће ‘грешке’ превара и издаја Хрвата, а не десетине хиљада људи који су само због ‘погрешне’ националности, расе и вероисповести потпуно невини поубијани и протерани како би се изградила етнички и расно чиста Хрватска“, запитао је Класић у колумни објављеној на хрватском Нет порталу.

Поводом председницине изјаве да у вези са костима 83.000 јасеновачких жртава треба спровести комплетну форензику, али и проучити архиве које су, како је рекла, нажалост, још увек у Београду, Класић јој поручује за, како каже, њену информацију да у хрватским, немачким, британским и баш тим београдским архивима његове колеге раде константно већ годинама.

И о томе, додао је, објављују научне чланке, књиге и организиују научне скупове.

Хрватску председницу је позвао да ако већ не верује хрватским прочита радове угледних европских историчара, па ће врло поуздано моћи да утврди шта се догодило жртвама споменутог логора.

Класић је замерио Грабар Китаровић то што је и у овом интервјуу поново говорила о поздраву „за дом спремни“, подсетивси је да су јој историчари аргументима доказали да тај поздрав није стари хрватски, већи искључиво усташки.

Њену констатацију да о тзв. устанку (у Србу, 27.7.1941.) мисли што и већина Хрвата, да то није био никакав устанак него покољ Хрвата, Класић каже да је некада знао да се насмеје изјавама председнице Китаровић, некада се, додао је, чудио њеном незнању, а неких њених поступака се, истиче, стидео.

Никада је, каже, није осуђивао.

„Е па, последњим интервјуом, којим је уједно најавила своју кандидатуру на предстојећим председничким изборима, председница Републике Хрватске заслужила је управо то. Јавну, јасну и гласну осуду“, написао је Класић и истакао да председница зна шта о тој теми мисли већина Хрвата.

Навео је да се устанак у Србу заиста догодио и то као, како је истакао, реакција на покољ домаћег, потпуно невиног српског становништва, којег су у том тренутку усташе спроводиле непрестано већ два месеца.

„Дан када су напокон одлучили да се побуне, узме оружје у своје руке и заштите се од даљих покоља, обележавао се као дан устанка. И да, нико нити је оспоравао, нити данас оспорава, да у данима када је уследио обрачун с усташким злочинцима, и сами устаници нису починили злочине, па и према потпуно невиним људима“, навео је Класић.

Истиче да тих осветничких злочина, или како председница каже, покоља Хрвата, не би било да Хрвати, или тачније усташе, нису недељама пре тога клали недужне Србе.

„Прошлост, госпођо председнице, није самопослуга, па да у њу улазите онда кад ви хоћете и узмете из ње оно што вама у том тренутку највише треба или одговара“, поручио је Класиц, уз напомену да га дужина ове колумне спречава да се осврне на још неке њене изјаве из споменутог интервјуа.

А као пример је навео изјаву Китааровић да је баш она „Хрватску извукла из тзв. региона у Средњу Европу“, или да су „Југославија и комунизам представљали злочин над Хрватском и хрватским народом“ и друге.

Извор: Танјуг, Б92

Напиши коментар