Четвородневна радна недеља: Аустралијско искуство

Запослени су срећни, а компанија напредује. Фото: Instagram/Versa

Једна фирма у Аустралији дала је својим радницима три слободна дана недељно и већ након месец дана приметила је огромне промене.

Медијска агенција „Верса“ из Мелбурна због другачије организације радног времена заопслених, другачије и послује од осталих фирми, а директори и шефови кажу да је овакав модел рада успео и дао добре резултате, пише „Ладбибле“.

Запослени у овог агенцији осим суботе и недеље имају слободну и среду.

„Ми буквално затварамо фирму у среду, што нашем тиму омогућава да у живот уклопи време за породицу, спорт или спавање, а да не мора све то да смести у викенд“, рекао је генерални директор Џони Клоу.

Четвородневну радну недељу директорка Кет Блекмен тестирала је у јулу прошле године и апсолутно се одушевила.

„Након што је испробала пуно флексибилних начина који нису успели (људи узимају толико различитих слободних дана да је тиме немогуће управљати), Кет је схватила да може да створи слободан дан за све. Среда има смисла јер је средина недеље. Створили смо модел који одлично функционише“, рекао је Клоу.

„То је прошло толико добро да се један месец претворио у три, три месеца претоворила су се у шест месеци, а на крају је прошло више од годину дана, али то је увек проба. Људима јасно стављамо до знања да ако то престане да функционише, престаћемо то и да радимо и то чини људе мотивисаним да раде“, истакао је Клоу.

Сам приход фирме порастао је за 46 одсто, а задржавање запослених је од 72 до 88 одсто. Запослени су срећни, а компанија напредује и надамо се да ће наша студија случаја помоћи другим компанијама да буду довољно храбре за то„, закључио је он.

Прочитај још:

Апел из Давоса: Свет да прихвати 4-дневну радну недељу
Модел будућности: Радна недеља од 4 дана за бољу продуктивност и мање стреса

Извор: Б92

Напиши коментар