Годишњица усташког злочина у Гаравицама – Додик: Ово страшно место страдања 12.000 Срба


Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да су Гаравице код Бихаћа страшно место српског страдања у Другом светском рату које никада не сме бити заборављено.

Обраћајући се присутнима на обележавању 78 година од усташког злочина над Србима, Додик је рекао да је ово тужно место не само због догађаја 1941. године већ због историјске и опште запуштености овог простора на којем је убијен велики број људи.

– По различитим изворима у Гаравицама је убијено најмање 12.000 Срба, а неки подаци говоре да је реч и о 17.000. То се дешавало на самом почетку Другог светског рата, што показује да је био план да се покупе и побију Срби, који су већ убијани у Јадовну, на Пагу, Пребиловцима и многим другим местима – рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ у Првом и Другом светском рату ослобађајући друге народе жртвовао своју слободу за Југославију наивно верујући да комшије неће поново над њима починити исти злочин.

Додик је навео да је српски народ у прошлом веку популационо преполовљен, истичући да је овај век – век уједињења и опоравка српског народа у сваком смислу речи.

Додик је поручио да историја, а ни судови не треба да поштеде никога ко је злочине починио био то Србин, Бошњак или Хрват и без обзира када је те злочине починио.

– Одричем се сваког Србина који је у име било какве идеје починио злочин према другима, другачијем, и различитим од нас – истакао је Додик и нагласио да никада није чуо да је неко с друге стране признао злочин који се десио на овом месту.

Додик је изразио захвалност властима Унско-санског кантона што су дали дозволу да се људи окупе на овом месту и дају помен српским жртвама у Гаравицама.

– Намеравамо да подржимо предлог Његовог прееосвештенства владике бихаћко-петровачког Сергија да буде изграђена спомен-црква у Гаравицама. На нама је да се заједно окупимо око те идеје и обезбедимо средства да се то уради и да за то затражимо дозволу од власти у Бихаћу – рекао је Додик.

Прочитај још: Да ли сте макар чули за Гаравице, једно од највећих српских стратишта свих времена?

Српски члан Председништва БиХ подржава и идеју владике Срергија да се на Сабору Српске православне цркве жртве Гаравица прогласе мученицима и да им се одреди један дан у календару СПЦ. Додик је у име институција Републике Српске положио венац на спомен-обележје српским жртвама у Гаравицама.

Почетком Другог светског рата 1941. године усташе су у селу Гаравице починиле масовни покољ српског цивилног становништва у којем је убијено најмање 12.000 људи, међу којима велики број деце.

Према енглеским обавештајним подацима, на Гаравицама је убијено од 14.000 до 14.500 људи.

Убијени становници Бихаћа и околине били су скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Ово стратиште је запостављено након Другог светског рата јер су чињенице о злочину и покољу над цивилима у Бихаћу, који је спровела НДХ, држане далеко од очију јавности у бившој Југославији.

Прочитај још: Заборављен усташки злочин над 12.000 Срба у Гаравици

Извор: Блиц

Напиши коментар