Парастос за 6000 Срба жртава усташког терора у Старом Броду и Милошевићима

Фото В. Митрић

На Старом броду, на Дрини, код Вишеграда, у суботу, 7. септембра, биће велико народно саборовање када ће бити одржан парастос за 6000 Срба, жртвава усташког терора, и освештан Спомен маузолеј, који су подигли добротвори Милорад Давидовић Дака и Спасоје Албијанић.

Тог дана ће, како кажу задужбинари, „над Дрином ће се десити Сабор српских душа сједињених у молитви, које ће се на чудесан начин спојити са Свевишњим створитељем“.

– Ово ће бити светковина сећања и незаборава, јер сећање има снагу живота, а живот често боју успомене – поручују добротвори Албијанић и Давидовић.

После свете архијерејске литургије, из Вишеграда се, Дрином, иде до Старог Брода, где је парастос невино страдалим жртвама, освећење Спомен музеја, откривање скултпура, обраћања званичника и задужбинара и уметнички програм.

У пролеће 1942. године из Сарајева је кренуло 10.000 усташа с намером да протерају и побију српско становништво са подручја Сарајаве, Пала, Олова, Класња, Соколца, Хан Пијеска, Рогатице и Вишеграда. стараца – прича Албијанић. Покушали су да пређу, преко моста у Вишеграду, у Србију, али су их спречили италијански фашисти који су контролисали мост. Збег народа кренуо је ка Старом Броду, где се догодио масакр у ком је страдало 6000 Срба, међу којима велики број деце, жена и стараца. Чак су и фашисти покушали да зауставе усташе у тој умоболној и злочиначкој „мисији“, која је, све до пре 14 година, из необјашњивих разлога, била скрајнута и о њој се само шапатом говорило…

– Прећуткивање истине, као што је ова, равно је саучесништву у злочину над злочинима, какав је био овај, па зато је, од највећег поштовања, што су Давидовић и Албијанић одлучили да подигну ово знамење за незаборав – каже академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић из Бијељине.

Детаљније о овом страшном стратишту Срба прочитајте овде:

Тече крвава Дрина – Покољ 6000 Срба на Дрини 1942
Оно што не смемо заборавити: Сакрили масакр 6.000 Срба због братства и јединства

Извор: Новости

  • 4
    Shares

Напиши коментар