Порука „Бесмртног пука“: Руски и српски народ су једно


У Београду је данас почела прва међународна конференција руске манифестације „Бесмртни пук“, која је уједно и прва која се одржава ван те земље, а окупила је више од 80 делегата из 55 држава света.

Порука која ће бити упућена је, како је истакао амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко, да се не сме дозволити прекрајање историје и „створи другачији свет, који се не заснива на резултатима Другог светског рата, него на произвољним правилима која су успостављена“.

Он је рекао да жели да верује и да је сигуран да ће тако и бити, да ће се покрет „Бесмртни пук“ заснивати на јединственом и заједничком раду и да ће имати успеха.

„Народни талас који се подигао у Русији постаје све већи. И даље ћемо се супротстављати покушајима да се фалсификује историја“, поручио је Боцан Харченко.

У шетњи „Бесмртног пука“ је 9. маја ове године учествовало више од 12 милиона људи у 115 држава света, а Београд је као место одржавања прве међународне конференције изабран јер 20. октобра слави 75 година ослобођења од нацистичке окупације, у коме су учествовали и војници Црвене армије.

Архивска фотографија

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић указао је на покушаје да се умањи улога Русије и Србије у Другом светском рату, да су наводно биле на другој страни, и прикажу жртве неких земаља, које не постоје.

Нама није потребо да прекрајамо историју и говоримо више и боље о себи, нама је довољно да говоримо онако како јесте. Наш задатак је да причамо истинито и отворено о томе шта се дешавало и данас дешава, рекао је Ђорђевић.

Он је поручио да се, због жртава које су Русија и Србија дале у Другом светском рату, не сме дозволити да „клице фашизма добију развој и устреме се на наш народ“.

Порука „Бесмртног пука“ је да су руски и српски народ једно, да су се борили на истој страни и да прекрајање историје нећемо дозволити, нагласио је Ђорђевић.

Извор: РТВ

Напиши коментар