Сећање на жртве бомбардовања1941: Капела на месту страдања 180 људи

Порта Вазнесењске цркве после бомбардовања

У порти Вазнесењске цркве у Београду, у шестоаприлском бомбардовању 1941. године, страдало је око 180 људи, међу којима мноштво мајки са децом.

На месту садашњег мермерног крста ускоро ће бити подигнута спомен-капела. Почетком септембра расписан је конкурс за идејно решење објекта који ће чувати сећање на жртве.

– Желимо да на достојан начин обележимо место страдања људи који су се 1941. године ту сакрили у склониште, унапред припремљено за случај бомбардовања – каже старешина ове цркве Арсеније Арсенијевић. – Из црквеног летописа види се да је погинуло око 180 људи, међу којима жене, деца, свештеник и ђакон нашег храма.

Војне власти су пре напада Немачке на Југославију у порти ископале два склоништа, једно у цикцак линији уз Гепратову улицу, а друго уз Улицу краљице Наталије. Црквени летописац и очевидац, прота Милован Михаиловић, записао је да је 6. априла таман завршено јутрење, које је служио прота Велимир Марковић са протођаконом Веселином Васиљевићем, када је у 7.10 почело бомбардовање. Авионска бомба од 1.500 кг са падобраном пала је у средину великог рова и побила све који су се у њему претходно сакрили. У мањи ров пале су и експлодирале две бомбе.

Од потреса храм је био тешко оштећен, као и његов живопис, али народ који се ту сакрио остао је жив. После двадесетак дана, немачки војници су довели заробљенике и Јевреје да ископају затрпане лешеве, натоваре у камионе и одвезу на Ново гробље, у заједничку гробницу.

Приликом вађења лешева видело се како су мајке држале децу приљубљену уз своје лице и тако гинуле – сведочи прота.

Отац Арсеније каже да је ово стратиште обележено мермерним крстом током седамдесетих година прошлог века, а сваког 6. априла и на дан црквене славе, 6. јуна, служи се помен жртвама.

– Наша идеја је да се, уз благослов патријарха и сагласност челних људи града, подигне спомен-капела, пригодна за богослужење. Тиме се везујемо за стару хришћанску традицију по којој су храмови дизани на местима страдања хришћана – каже старешина Вазнесењске цркве.

Предлози до 15. децембра

Професор Бранко Мишић са Шумарског факултета каже да рок за предају идејних решења за спомен-капелу истиче 15. децембра, а услови конкурса објављени су на сајту ове цркве. У акцију ће се укључити и Архитектонски, Грађевински и Шумарски факултет.

– Очекујемо да се на конкурс одазову и архитекте из дијаспоре. Када радови пристигну, организоваћемо изложбу, после чега ће бити жирирање. Свој глас моћи ће да дају и грађани – објашњава проф. Мишић.

Извор: Новости

Напиши коментар