Случајно откривена тајна америчка војна база близу руске границе

Фото/илустрација: Америчка војска негде у источној Европи

Присуство НАТО-а у Естонији никада није била тајна, али присуство трупа САД у наводно прикривеној бази добро је чувано, пише Спутњик интернешенел.

„Скровитост“ је нестала због локалног емитера ЕРР, након што су новинари једноставно проучавали јавне документе Министарства одбране САД.

У папирима је покушана да се прикрије чињеница да Вашингтон ту има војну базу, називајући је „неодређеним тренажним, оперативним објектом“, не скривајући земљу у којој је смештена. Касније је случајно разоткривена јер САД никада нису признале да имају војне објекте у Естонији, где су званично распоређене само НАТО трупе Велике Британије у бази Тапа.

Према документима Министарства одбране САД, 15,7 милиона долара додељено је развоју естонске војне базе и биће искоришћено за изградњу низа објеката, укључујући касарне, трезор оружја и простор за чишћење оружја.

Након полугодишње истраге, новинари ЕРР-а успели су да дођу до територије „тајне“ базе, у којој се наводно налази пук америчких специјалних једница на ротацији. Према пуковнику америчке војске којег је ЕРР цитирао, Кевину Стрингеру, база је успостављена 2014. године, након што су се односи Русије и Запада погоршали.

Ово није први пут да је „тајна“ америчка база случајно откривена јавности и њиховим могућим противницима превидом. У новембру 2017. године популарна фитнес апликација за смартфоне објавила је глобално популарна места, са најактивнијим корисницима. За многе кориснике било је изненађење да она нису ни у градовима ни у спортским центрима, већу усред недођије, а нека од њих могу да буду објашњена тиме да су их за тренирање користили војници у базама.

Извор: Б92

  • 14
    Shares

Напиши коментар