Горбачов: Ширење НАТО-а је највећа грешка Запада

Михаил Горбачов разговарао о уједињењу Немачке са Ханс-Диетрицхом Генсцхером и Хелмутом Кохлом у Русији, 15. јула 1990. Фото: Bundesbildstelle / Presseund Informationsamt der Bundesregierung.

Бивши предсједник СССР Михаил Горбачов сматра одлуку о проширењу НАТО-а највећом стратешког грешком Запада – она је постала корак ка поткопавању повјерења које је настало након завршетка хладног рата.

„Никад нисам крио своје мишљење: одлука о ширењу НАТО-а је била велика стратешка грешка Запада, корак ка дестабилизацији војно-политичке ситуације у Европи и ван њених предјела“, навео је Горбачов у својој новој књизи „Шта је постављено на карту: будућност глобалног свијета“, преноси Спутњик.

У тој књизи која ће се ускоро појавити у књижарама, политичар описује како се разговарало о овој теми на крају хладног рата. Тада, навео је он, и у НАТО и у Варшавском договору су били у току процеси ревидирања војних доктрина, чак је био постигнут споразум о смањењу оружаних снага који су потписали чланови те Алијансе.

„ПРЕДЛАГАТИ ТАДА, У УСЛОВИМА ПОСТОЈАЊА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ВАРШАВСКОГ СПОРАЗУМА, НЕКИ „ПРАВНО ОБАВЕЗУЈУЋИ СПОРАЗУМ“ О НЕШИРЕЊУ НАТО-А НА ИСТОЧНУ ЕВРОПУ БИЛО БИ АПСУРДНО. НАС БИ ТАДА ОПТУЖИЛИ ДА МИ СОПСТВЕНИМ РУКАМА РУШИМО ВАРШАВСКИ СПОРАЗУМ“, НАГЛАСИО ЈЕ ГОРБАЧОВ.

По његовим ријечима, совјетско руководство је у тим условима урадило максимално могуће.

„Русија је имала пуно право да тражи поштовање, не само слова, већ и духа потписаних спотразума и обавеза. Донесена одлука о ширењу НАТО-а неколико година касније постала је корак ка поткопавању повјерења које је настало заједно са прекидом хладног рата. И Русија је из тога морала да извуче закључке“, додао је политичар.

Прочитај још: Проширење НАТО-а: Шта је чуо Горбачов

Извор: ИН4С

Напиши коментар