Лицемерна политика и њена цена: Запад губи утицај на Балкану


ЕУ више не нуди уверљиву перспективу проширења Балкану. То смањује утицај Запада, а јача утицај других земаља, пише швајцарски лист „Ноје цирхер цајтунг“.

„Само недељу дана након што је Европска унија због француског вета одбила почетак преговора с Албанијом и Северном Македонијом, председница владе Србије Ана Брнабић у Москви је потписала споразум Србије и руске Евроазијске економске уније о слободној трговини.“

Ту чињеницу Ноје цирхер цајтунг наводи на почетку анализе о слабљењу утицаја ЕУ на Балкану и јачању утицаја Русије, Кине и Турске у региону.

Аутор чланка Фолкер Пабст констатује да нема сумње да су „ЕУ и Запад знатно изгубили поверење и могућност утицаја на Балкану“ и да је тиме омогућен већи утицај Русије, Кине и Турске, преноси „Дојче веле“.

Швајцарски лист подсећа да је Русија популарна пре свега међу православцима и да се она представља као „чувар конзервативних вредности и противтежа декадентном Западу“, да је Турска повезана с муслиманима, да Туркиш ерлајнс има боље везе с тим регионом од било ког другог авио-превозника, док Кина наступа пре свега као инвеститор.

Швајцарски лист указује и на то да Москва, Анкара и Пекинг не делују сложно, већ да имају различите интересе на Балкану. „Али, иако му с Истока не прети озбиљна конкуренција, Запад губи на Балкану.“

Прочитај још: Привилеговано партнерство – нова ЕУ „шаргарепа“ за Србију

Извор: Б92

  • 22
    Shares

Напиши коментар