НАТО гради поморску базу у Албанији?

НАТО, терористи модерног доба

„Војно руководство НАТО-а процењује могућност улагања у стварање поморске базе у Албанији“, изјавио је генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг после састанка са албанским председником Иљиром Метом.

– Албанија игра важну улогу у НАТО-у, то је важно и за њу и за НАТО. Као што сам рекао, већ имамо програм по којем улажемо и управљамо ваздушном базом у Албанији. За сада није донета одлука о инвестицијама у војну поморску базу, али то је ствар коју разматра наше војно руководство. На основу тога, НАТО ће доносити одлуку – објаснио је Столтенберг.

Мета се налази у посети Бриселу, где се састао са генералним секретаром Северноатланског савеза. Министар одбране Албаније Олта Џачка раније је званично предложио да се отвори поморска база НАТО-а у тој земљи.

Председник Албаније је крајем јануара изјавио да ће изградња прве ваздухопловне базе НАТО-а у земљи донети стратешке инвестиције и безбедност и додатно ће обавезати Албанију пред алијансом.

Албански премијер Еди Рама изјавио је у августу 2018. године да је НАТО одлучио да изгради прву ваздухопловну базу на Западном Балкану у централној Албанији. За изградњу је изабран стари војни аеродром у граду Кучова у округу Берат, у централном делу земље. Изградњу финансира Северноатлантски савез у партнерству са Владом Албаније. НАТО планира да уложи више од 50 милиона евра у прву фазу пројекта модернизације аеродрома у Кучови.

Извор: vesti-online

  • 1
    Share

Напиши коментар