Нишлија купио кућу, па у подруму пронашао седамнаест векова стару римску гробницу

Археолози на задатку

Када је пре неколико година у Нишу купио наизглед запуштену, стару кућу у близини центра града, Властимир Петровић из Гњилана није ни слутио да она лежи на седамнаест векова старој римској гробници са Христовим монограмом, чија је вредност изузетна у светским размерама.

Иако читав део нишке Јагодин-мале лежи на остацима рановизантијских грађевина, Петровић не крије да је и сам остао у чуду када су му мајстори који су ископавали и чистили подрум куће саопштили да су пронашли гробницу.

– Нисам могао да верујем. Да сам знао, можда бих и одустао од куповине те куће. Одмах смо позвали археологе, полиција је обезбедила простор, а ископавања су трајала дуже од месец дана – прича, за „Новости“, Петровић.

Он, међутим, истиче, да је од 2006. године, када је гробницу открио, до данас много тога обећано, а мало тога је урађено.

– Даљи радови око подрума су ми забрањени и ја сам то испоштовао, али ништа није урађено да гробница буде доступна јавности. О свом трошку сам поплочао простор до ње и направио степениште, а надлежне институције обећавале су да ће увести расвету и застаклити простор да и остали могу да виде ово заиста вредно културно богатство. То се, међутим, до данас није десило. Само археолози улазе у њу и то је то – каже Петровић, који сада изнад римске гробнице има лепу вишеспратницу у којој живе станари.

Петровићеве комшије кажу да им није пријатно што је испод њих гробница у којој су нађена три скелета, али им је са друге стране драго што њихов град има такво богатство.

У Заводу за заштиту споменика, међутим, објашњавају да реч о гробници са Христовом монограмом од изузетне важности.

Христов монограм

– Реч је о ранохришћанској гробници са фрескосликама, у којој су нађени скелетни остаци три особе, комади фине свиле, што указује на то да су ту похрањени остаци неке имућне породице, затим две стаклене боце и бронзани новчић Теодосија Првог из 393. године, што приближно говори да је сахрана обављена крајем четвртог или почетком петог века – објашњава археолог Тони Чершков.

Он каже да је оно што гробницу издваја од многобројних у Нишу управо Христов монограм, који је успео да одоли времену и одржи сјај иако је био угрожен септичким јамама које су нанеле велика оштећења северној и јужној страни гробнице.

– Монограм је осликан на своду златнобраон бојом на плавој подлози, са апокалиптичким словима алфа и омега, око ког је венац од ловоровог лишћа. Његово откриће није представљало посебно изненађење с обзиром на чињеницу да је постојала ранохришћанска некропола у Јагодин-мали. Изненађује, међутим, квалитет његове израде, као и колорит и живост која се осећа и после толико година.

Улаз у римску гробницу

Због оштећења и изузетне угрожености, екипа Завода за заштиту споменика из Ниша 2006. године је спровела заштитна истраживања. Западни крај гробнице је у тренутку открића био доста оштећен радом механизације.

Античка некропола у Јагодин-мали одавно је позната и широј јавности. На њој се налазило неколико десетина ранохришћанских засвођених гробница, што омогућава ново сагледавање раног хришћанства на овим просторима.

Прочитај још: Нико не хаје за римске гробнице у Нишу

Непроцењива вредност

Десетак гробница из ранохришћанског периода, старих више од 1.600 година, које су пронађене у Нишу, далеко је од очију јавности. Гробница са Христовим монограмом, две гробнице у Енглеском дому, она са фрескама Петра и Павла, затим гробница са две калоте из 4. и 5. века само су неке од оних које су завредиле највећу пажњу археолога. Иако су од непроцењиве вредности, мало ко за њих уопште и зна, док они који знају не раде ништа како би их заштитили, сачували или презентовали јавности и свима који дођу у Константинов град.

Прочитај још: Под „заштитом“ државе: Срамотно пропадање гробнице из 4. века у Нишу

Извор: Новости

  • 60
    Shares

Напиши коментар