Скандал – Евролига увлачи Србе и Русе међу вештице!


Меч између српског кошаркашког шампиона Црвене звезде и руског вицешампиона Химкија, који ће се играти у четвртак у Београду у оквиру шестог кола Евролиге, биће у знаку тзв. „Ноћи вештица“, пошто је руководство елитиног такмичења одлучило да ове године то буде обележено у свим дворанама.

И све то не би било чудно да је у питњу какав дуел америчке НБА лиге, или окршај неког немачког и шпанског клуба, али јесте за меч у којем ће играти два тима у чијим, православним земљама тај празник и обичај његовог обележавања заправо не постоји.

У Србији се тог дана прославља Свети Лука, који је један од четири јеванђелиста. У српском народу постоји веровање да је он заштитник лекара, апотекара и болесника, а добар део популације тај дан слави као крсну славу.

Са друге стране, у западном свету тог дана је све у знаку Halloween-a.

Организују се забаве са костимима и маскама, од бундева се праве лампе, гледају се хорор филмови и промовише страва и страх, а све има основу у келтском празнику „Самхeин“.

Ипак, по налогу Евролиге дворана „Александар Николић“ у српској престоници мораће да буде у теми „Ноћи вештица“, чирлидерсице ће бити обучене у са истим мотивима, а по шест играча из сваког тима има обавезу да у халу дође са маскама.

И док ће сигурно бити оних којима ће ова новина бити забавна и интересантна, и који ће уживати у планираном програму, добар део навијача Звезде, поготово они најватренији окупљени у групу „Делије север“, отворено се противи томе.

Наиме, они сматрају да наметање западњачких празника и обичаја српском клубу и српском народу није прихватљиво, и залажу се за одбијање послушности Евролиги по том питању и по цену казне.

Како ће све то изгледати на паркету и трибинама чувене српске кошаркашке дворане, сазнаћемо вечерас (почетак у 19 сати).

Извор: РТС, Борба за веру

  • 1
    Share

Напиши коментар