Три четвртине високообразовних у дијаспори не жели да се врати, али половина би да улаже у Србију


Попис становништва који ће бити спроведен 2021. даће прецизније податке о одливу мозгова али не мислим да ће они бити бољи од оних од пре осам година, пише министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић за Блиц.

Према попису из 2011. у периоду од 2002. до 2011. у иностранство је отишло регистрованих 150.000 грађана Србије. Иако је истраживање које је спровео мој кабинет показало да три четвртине анкетираних високообразованих у дијаспори који за сада не планирају да се врате у Србију, охрабрује податак да је више од половине анкетираних (57 одсто) спремно да улаже стечене ресурсе у Србију.

Ова информација нам је битна јер указује на неопходност даљег повезивања, активирања и коришћења свих расположивих потенцијала наших људи у иностранству и њиховог повезивана са нама овде кроз најразличитије врсте пројеката.

Потребно је да сви у друштву раде на стварању амбијента који ће подстицати младе да остану у Србији или дођу у нашу земљу да би остварили личне и професионалне циљеве, али истовремено требало би размишљати о оним младим људима који не планирају да се врате у Србију, а чија знања, искуства, вештине, пословни контакти и финансијска средства могу бити и развојни потенцијал Србије, навела је Ђукић Дејановић у тексту за Блиц .

Извор: РТВ

  • 1
    Share

Напиши коментар