Албанци поручили црногорској власти: „Нема те власти која ће нас уплашити“

Заставе Албаније и „Велике Албаније“ у Рожајама. Фото: ИН4С

Национални савет Албанаца у Црној Гори саопштио је да су неприхватљиви поновљени поступци црногорских полицијских власти према националној застави Албанаца.

Како наводе у саопштењу, које је потписао председник Савета Фаик Ника, последњи догађај, када је албански држављанин кажњен са 300 евра и протеран из Црне Горе на месец дана, јер је на манифестацији „Коштанијада“ истакао заставу Албаније, „јасно показује право лице једног дела црногорске полицијске власти, која користи прилике и законске празнине ‘за кршење’ закона у Црној Гори да би изразили анимозитет који имају према симболима и националном идентитету Албанаца“, преноси РТЦГ.

Навео је и да ће Национални савет обавестити дипломатска представништва у Црној Гори о том случају, и квалификовао те поступке као „гажење националних права албанске мањине у Црној Гори“.

„Наш јасни и чврсти став јесте да нема и неће бити власти у Црној Гори која ће уплашити Албанце у испољавању њиховог националног идентитета кроз националне симболе и насупрот повремених тенденција за провокације и претње. Албанци у Црној Гори су аутохтон народ, који ће очувати и испољавати свој национални идентитет под свим условима и у свакој ситуацији не угрожавајући никога“, написао је Ника.

Он је поручо и да ће Албанци наставити да истичу националне заставе у данима када албански народ слави 28. новембар – Дан националне заставе.

Извор: vesti-online

  • 55
    Shares

Напиши коментар