Вилијем Дентон 1877. године: Црногорци су Срби, а Црна Гора је сачувала најчистији облик српског језика

,,Црна Гора, њен народ и историја“, Вилијем Дентон

Дентон објашњава да се у Црној Гори говори српским језиком и апострофира да је најчистија форма српског језика која постоји управо она коју су очували и коју користе Срби из Црне Горе

Црногорци су Срби, који се састоје дијелом од потомака старих становника Књажевине, а дијелом од Срба досељеника из Србије, Херцеговине и Босне, написао је у свом дјелу Црна Гора, њен народ и историја (Montenegro, its people and history), англикански свештеник Вилијем Дентон 1877. године и додао да српски народ Црне Горе говори најчистијим обликом српског језика који постоји.

Појаснио је да су бројни Срби у вријеме освајачких похода српских покрајина од стране Турака морали бјежати из својих домова и да су пронашли уточиште на суровом терену Црне Горе и граница њених природних одбрана.

– У то вријеме Црна Гора, уз обалу Боке Которске, формирала је западну границу царства Стефана Душана и Лазара, који је убијен на Косову, додаје се у тексту.

,Montenegro, its people and history“

Дентон објашњава да се у Црној Гори говори српским језиком и апострофира да је најчистија форма српског језика која постоји управо она коју су очували и коју користе Срби из Црне Горе.

Аутор је писао о значају српске књижевности и истакао да су страст и поетски карактер српског језика приказани у обимној и вриједној колекцији народних пјесама.

,,Montenegro, its people and history“

У свом другом дјелу ,,Србија и Срби“ која је изашла из штампе 15 година прије књиге о Црној Гори, Дентон наглашава да су све српске територије пуне споменика које свједоче о некадашњем, великом српском царству, као и да ће снажне тежње Срба довести до обнове своје моћи и славе.

Земље које леже између Црног мора и Јадрана пуне су споменика и традиција старог српског царства. Данашњи народи ових земаља настоје да обнове своју моћ и оживе своју славу. Они ће то и постићи, тврдио је он.

* Вилијам Дентон (ен. William Denton) (1815—1888), био је англикански свештеник и публициста који је био посебно заинтересован за тежак положај хришћана под Турцима. Посебну пажњу посветио је организацији Српске православне цркве и споменицима сакралне архитектуре и у више својих дјела показивао је велику наклоност према Србима.
* Montenegro; its people and their history, Denton, W. (William), London, Dalby, Isbister & Co, 1877
Извор: ИН4С

  • 234
    Shares

Напиши коментар