Иницијатива да централна улица престоног града буде названа по Светим Jасеновачким Новомученицима

Aутор: Сестра Марија, монахиња манастира Јасеновац

У време разногласја о битним историјским темама, између осталог и о броју страдалих у НДХ и шире, није лоше остварити саборност око симболичног чина именовања улице по њима

Обавештавају се сви припадници српског рода, али и сви други људи добре воље, да је у току иницијатива за именовање једне централне улице, булевара или трга у Београду именом Светих Јасеновачких Новомученика. Предметна иницијатива нема никакав политички карактер, а нема ни централног подносиоца, већ је свак’ к’о исту поднесе равноправан.

За подносиоце чињеница пребивалишта ван Београда или данашње Србије није сметња, такав симболичан чин именовања улице по јасеновачким новомученицима је суштински битан за све Србе, где год живели. Стога сви и треба да се питају.

Циљ је да иницијатива иде „одоздо“ – од појединаца, а не „одозго“, а акценат није на масовности него на истрајности. До сада је исту потписало и послало око 500 људи махом из Србије, понеко из РС, ЦГ и дијаспоре (не води се централна евиденција, мада ће крајем године бити тражено од комисије колико је до сада људи поднело и када ће по њој бити решавано), а од институција иницијативи су се придружили и уредништво „Стања ствари“ на челу са г. Лазићем, као и Музеј жртава геноцида на челу са г. Ђурић Мишина. Ако то већ није учинио (ако јесте моје извињење), значило би и да г. Басташић испред удружења Јадовно 1941. из Бањалуке подржи иницијативу.

Концепт иницијативе јесте да се она не шаље интернетом, већ искључиво поштом (коме је близу може и да преда лично) на адресу – Град Београд, Скупштина града Београда, Комисија за споменике и називе тргова и улица. Трг Николе Пашића 6, 11000 Београд. У прилогу је пелцер иницијативе, ко жели може да измени или дода тексту шта мисли да треба.

У време разногласја о битним историјским темама, између осталог и о броју наше браће и сестара страдалих у НДХ и шире, можда није лоше остварити саборност око симболичног чина именовања улице по њима.

Аутор: Јован Пјешчић

Напомена: У Београду постоји улица Jaсеновачких мученика која се налази у Батајници (Земун), а у:

  • Младеновцу (варош) је одлуком комисије објављеном у Службеном листу града Београда број 66. од 25. 7. 2019. године једна улица добила назив Јасеновачких жртава,
  • Месту Гунцати (Барајево) једна улица добила назив Јасеновачких жртава, објављено у Сл. листу града Београда број 67 од 25.07.2019. године.

Преузмите текст Иницијативе (Word)

Извор: Стање ствари

  • 1
    Share

Напиши коментар