Лозовик – најбоље село у СрбијиВременске непогоде које су погодиле Лозовик 13. јуна 2018. године, направиле су скоро стопроцентну штету у пољопривреди, оштећене су куће, школа и други објекти. За нешто више од годину дана, мештани и село су се опоравили у толикој мери да су понели титулу најбољег села у Србији за 2019. годину.

Атар Лозовика простире се на 4.500 хектара. Мештани, познати по ратарству, имају више од 100 регистрованих пољопривредника. Један од њих је двадесетседмогодишњи Саша Јовановић, који има 40 пластеника. Иако је његово газдинство претрпело велику штету после прошлогодишњег невремена, он не одустаје.

„Омладина доста иде преко границе. Моји су радили и бавили се пољопривредом преко 30 година. Ја сам одлучио да наставим ту производњу и тако сам остао на селу. Све нам је било поцепано, порушено, али добро је, опоравили смо се, идемо даље“, каже Саша Јовановић.

Највеће сеоско насеље општине Велика Плана има више од 6.000 становника.

За најбоље село у Србији у 2019. години на „Сусретима села Србије“ проглашен је Лозовик из општине Велика Плана.

„Имамо заведен самодопринос од 2017. године. То су нека средства до 5,6 милиона на годишњем нивоу. Из тих средстава се финансира инфраструктура и све оно што је потребно за функционисање месне заједнице. Имамо боље путеве, уређене атарске путеве… Сви заједно учествујемо у планирању изградње улица, објеката“, каже Бојан Савић, председник МЗ Лозовик.

У Лозовику остају млади. Основна школа „Радица Ранковић“, која је недавно прославила 184 године постојања, има 17 одељења са 340 ученика. Тренутно се реконструише.

Сви кабинети ће бити опремљени рачунарима, пројекторима. Ова школа ће добити један нови изглед савремене школе где ће ученици са вољом долазити, где ћемо ученицима омогућити да сав њихов рад, знања која треба да усвоје буду на вишем нивоу„, каже Радомир Скокић, директор школе.

У вртићу предшколске установе „Дечје царство“, у пет васпитних група, има 114 малишана. У плану је и проширење.

Да понудом разноврсних програма, допринесемо да долази више деце, локална управа се труди да прошири капацитете објекта јер је интересовање родитеља велико„, каже Марија Старчевић, директорка ПУ „Дечје царство“.

Село Лозовик, познато је и по културним и спортским достигнућима. КУД Радица Ранковић, наступа широм Србије и представља село на многобројним манифестацијама.

Коњичка трка у Лозовику

Рукометни клуб „Ударник“, има 100 младих чланова и пуно успеха на домаћим такмичењима, а оно по чему је Лозовик препознатљив, је и Коњички клуб, који постоји скоро 40 година. Прошле године, ту је одржано државно првенство у коњичким тркама.

Извор: РТС


Напиши коментар