Вашингтон шаље упозорења због јачања веза Београда и Москве

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Предсједништво Србије)

Посјета предсједника Александра Вучића Сочију и поруке које су послате после његовог двочасовног сусрета са руским колегом Владимиром Путином, очекивано, најјаче су одјекнуле у Вашингтону, одакле мјесецима стижу вишеслојно „упакована“ упозорења због јачања веза Београда и Москве.

Први човјек Србије није ни слетио на београдски аеродром, а већ се огласио изасланик државног секретара САД за Западни Балкан Метју Палмер, опоменувши српске званичнике да „ослањање на руску војску није добро за пут Србије ка ЕУ“. Он је нагласио и да Америка очекује да се договор о нормализацији односа Београда и Приштине заврши међусобним признавањем и изнио став да су САД за све на Западном Балкану „бољи партнер од Русије“, преносе Новости.

Дакле, дијаметрално супротно од јасног и пријатељског става руског лидера који је у Сочију поновио да ће Москва стати иза става Србије и да је спремна да подржи компромисно решење ако оно буде постигнуто између двије стране.

Палмерово виђење нормализације односа са Приштином у четвртак је прокоментарисао предсједник Вучић, јасно ставивши до знања да је Србија међународно призната држава и да јој признање Приштине не треба:

– Нормализацију и ја очекујем, али Приштина опструише дијалог. Београд је увијек спреман да настави разговоре са албанском страном, иако нисам превелики оптимиста. Знају пут, нека укину таксе, па да почнемо да разговарамо.

„Америка се понаша као агресор“

За дипломату Зорана Миливојевића примједбе САД на нашу војну сарадњу с Русијом нису изненађење, јер је Вашингтон, како објашњава, веома фокусиран на регион, прије свега у контексту сузбијања онога што они називају „малигним утицајем“ Москве:

– Палмерово иступање није случајно и треба рачунати на то да ће Србија и у наредном периоду бити под притисцима и да ће добијати различита упозорења из САД. И није проблем само наша сарадња са Русијом, већ и са Кином. Наша земља, а то је Вучић поновио и у Русији, неће одустати од своје политичке и војне неутралности.

Миливојевић указује да су, без обзира на последње спекулације о односима Србије и Русије и шпијунску аферу, поруке са састанка Вучића и Путина показале да није дошло до промјене на релацији Београд – Москва:

– Напротив. У Сочију је недвосмислено потврђено да је наше стратешко партнерство стабилно, а направљени су и важни договори у области енергетике, инфраструктуре и војне индустрије. Путин је у порукама око КиМ отишао и лествицу више, поручивши да ће подржати свако компромисно решење између Београда и Приштине које одговара Србији.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за Новости каже да се Америка према нама понаша као нека врста агресора:

– Сада спроводи тиху мирнодопску агресију, подржавајући албански сепартизам. Дјелује цинично када нам Америка, која ради против наших интереса, дијели савјете на који начин треба да сарађујемо са онима који су нам пријатељи и подршка. Србија, ако је суверена земља, не сме да се обазире на такве ставове Вашингтона, јер бисмо тиме само ослабили нашу одбрамбену позицију.

Годфри и Бо

Непуна 24 часа по завршетку разговора са Путином у Сочију, Вучић се у четвртак прије подне у Београду састао са америчким амбасадором Ентонијем Годфријем и кинеском амбасадорком Чен Бо.

Дипломата Зоран Миливојевић наглашава да су ови сусрети важни и да показују да Србија разумије да је свијет мултиполаран и да се све на глобалном плану одвија у троуглу Вашингтон – Москва – Пекинг, да на основу тога пројектујемо нашу политику и да нам не пада на памет да доведемо у питање наше односе са Русијом и Кином.

О састанку са српским предсједником амбасадор Годфри је рекао да су тема, између осталог, били заједнички кораци који се могу предузети у циљу даљег економског развоја Србије и кратко поручио:

– Фокусирани смо на напредак.

Извор: ИН4С, Искра

  • 39
    Shares

Напиши коментар