Жича – манастир у ком је крунисано седам краљева


Манастир Жича са црквом Вазнесења Господњег надомак Краљева, споменик је културе од изузетног значаја. Светиња у истоименом селу Жичи подигнута трудом Саве Немањића, првог студеничког игумана око 1215. осликана је седам година касније.

Жича је 1219. постала прво седиште српске архиепископије

„Свети Сава је отишао у Никеју која је у то време била престоница великопољуљаног Византијског царства. Затражио је аудијенцију тадашњег цара Теодора Ласка и ондашњег патријарха, оца Манојла. Српска црква је тад ослобођена грчке власти, проглашена је за самосталну и постала је аутокефална. То је највећи тренутак у историји Српске православне цркве“, прича монахиња Доротеја, сестра Манастира Жиче.

Стефан Немања, родоначелник династије Немањића која је Србијом владала два века и његов син Сава Немањић, утврдили су идентитет нашег народа и духовно и културно.

„Утемељивач православља и оснивач и српске државе и српске цркве. То никад не смемо да заборавимо, ту симфонију између Светог Саве као државника и Светог Саве као теолошког православца“, истиче ернолог Драгомир Антонић.

Сава Немањић је готово до краја живота био везан за жичку лавру.

Светињу која је јединствена у Европи јер је једино место где је крунисано седам краљева из династије Немањића, почев од Стефана Немањића Првовенчаног до Стефана Уроша Трећег по светињи прозваног Стефан Дечански.

Извор: РТС


  • 2.3K
    Shares

Напиши коментар