Осуђени у Хагу да издржавају казне у Србији

Фото/Илустрација: Зграда хашког трибунала

Србија већ 10 година инсистира да се отвори питање да њени држављани, осуђени пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију (МКТЈ), издржавају казне у Србији, каже министарка правде Нела Кубуровић и поручује да је Влада Србије спремна да прихвати и међународни надзор по том питању.

„Више пута сам лично, само у последње две године, на седницама СБ, као министар правде позивала генералног секретара УН да затражи да Механизам спроведе свеобухватну анализу овог питања, како би Савет безбедности, као оснивач Трибунала и Механизма, могао да размотри иницијативу Србије. Међутим, до сада никакав одговор није добијен по овом питању ни са једне стране“, рекла је Кубуровић за Спутњик.

Министарка је истакла да су се од престанка ратних сукоба до данас прилике у Србији драстично измениле и да се зато константно инсистира код Савета безбедности да представници одговарајућих институција УН обиђу затворске капацитете у Србији и да се увере о стању затвора за ту намену.

„Влада РС је спремна да прихвати и међународни надзор у вези са издржавањем казни ових осуђеника“, рекла је Кубуровић.

Она је оценила да ресоцијализација осуђених лица тешко може да буде постигнута када се казне издржавају у веома удаљеним земљама, „чији језик не разумеју и где је могућност посета њихових породица сведена на минимум“.

Српске генерале Хашки суд је до сада осудио на 11 векова робије. А све остале – хрватске, муслиманске и албанске на укупно 50 година затвора

Као додатно отежавајућу чињеницу навела је да су то људи који су болесни и већ у поодмаклим годинама.

„Такав је слуцај са српским држављанима, који се налазе у затвору у Естонији и који казну издржавају у веома лошим условима, због чега је и Међународни комитет Црвеног крста упућивао апеле, и претходном и садашњем председнику ММКТ, али ништа није уцињено по том питању“, рекла је министарка.

Извор: vesti-online

  • 12
    Shares

Напиши коментар