Поред родне куће Карађорђа отривено насеље старо 3.000 година

Споменик вожду Карађорђу у његовом родном селу

На брду Градиште, поред родне куће Карађорђа Петровића, у Вишевцу код Раче, недавно је откривено огромно насеље из гвозденог доба, па ће изградњом ауто-пута „Вожд Карађорђе“ атрактивни туристички потенцијали ове, условно речено, саобраћајно скрајнуте вароши у Шумадији, бити доступнији домаћим и иностраним гостима. А понуда – све атрактивнија и богатија.

Према речима Душана Ђоковића, председника СО Рача, општина од изградње најављеног Шумадијског коридора очекује не само економски напредак, већ својеврсну експанзију значајних туристичких потенцијала и за иностране госте. Тиме би се створили идеални услови и за предах транзитних путника, који желе да се упознају са новом српском историјом, да посете недавно откривени, највећи локалитет с краја бронзаног и почетка гвозденог доба у овом делу Европе, али и да се упознају са аутентичном гастрономском понудом краја.

– Вишевац, као родно место вође Првог српског устанка, оснивача савремене српске државе и родоначелника династије Карађорђевић – Ђорђа Петровића Карађорђа, тренутно је најзначајније одредиште у туристичкој понуди општине – каже Ђоковић. – Поред тога, туристи могу да посете етно-комплекс „Петрови двори“, у коме се налази споменик вожду, као и аутентично сеоско домаћинство са почетка 19. века. У непосредној близини се налази и црква брвнара из 18. века, у којој је Карађорђе крштен, зграда-дворац, која је по типу и начину изградње јединствена на Балкану… Завршава се и изградња, у Србији јединственог, погона за прераду меда, чији ће производи такође бити доступни туристима.

Локалитет Градиште, где су археолози пронашли огромно насеље,Фото Архива Завода

Стручњаци Завода за заштиту споменика културе у Крагујевцу су 2009. године започели истраживања на локалитету Градиште – Вишевац. Откривено је огромно насеље старо између 2.500 и 3.000 година. Архитектура откопаног здања није виђена на другим налазиштима из гвозденог доба, а радови су, због финансијских проблема, обустављени, и тако је било до пре две године. Тада су археолози наишли на остатке једног великог објекта кружне конструкције, пречника око четири метра, на чијој су површини остаци стубова, док се у централном делу налази стуб пречника 30 центиметара.

– Локалитет има све особине и карактеристике насеља утврђеног типа – каже Славица Ђорђевић, археолог Завода за заштиту споменика у Крагујевцу. – Покретни материјал, бројност и богатство обликовања и начин украшавања керамичких судова указују на значај, величину и моћ овог насеља у то време. Близина локалитета, уз могућу трасу ауто-пута и снимање самог терена, омогућиће више података о овом значајном налазишту.

Извор: Новости

  • 182
    Shares

Напиши коментар