Пуковник Жак Огар: Париз не треба да тражи решење за КиМ док не повуче признање

Жак Огар

Француска може да игра активну улогу у проналажењу решења за Косово и Метохију, али би прво требало да испоштује резолуцију УН 1244, суверенитет Србије и повуче признање Косова, што не вјерујем да је политика актуелног предсједника и владе Француске, изјавио је бивши шеф специјалних француских јединица Жак Огар.

„Мислим да је Макрон схватио како је направио веома озбиљну грешку 2018. током обиљежавања 100 година од завршетка Првог свјетског рата и зато је приликом посјете Београду употребио сав свој шарм. Међутим, вјерујем да је прави разлог његове посете био како би притиснуо Београд да призна Косово“, сматра Огар, преносе „Новости“.

Говорећи о улози ЕУ на Балкану, Огар је нагласио да Европска унија нема јединства нити заједничке иностране политике.

“То се може видјети сваког дана. Према мом мишљењу, илузорно је од Србије очекивати да ће јој ЕУ помоћи. Видим да је Русија једина велика сила на коју Србија може да се ослони. Жао ми је што то није Француска”, наводи Огар.

Прочитај још: Жак Огар: Лично сам видео припаднике британског САС како помажу ОВК

Жак Огар је иначе био један од оних који није дозволио окупацију сјевера Косова и Метохије, а Срби су му захвални и што је 1999. спасио манастир Девич од ОВК.

“Сада, 20 година касније, могу само да жалим што нисмо то све урадили боље. Агресија НАТО против Србије изазвала је само неправду, штету и несрећу, рушевине и изолацију, и то не само за српски народ, него и за Роме и Албанце на Косову и Метохији”, закључио је Огар.

Прочитај још: Жак Огар: Европа је умрла у Приштини

Извор: ИН4С

  • 125
    Shares

Напиши коментар