Синод Руске православне цркве има поруку за помесне цркве

Свети синод Руске православне цркве позвао је све помесне цркве да подрже канонску Српску православну цркву у Црној Гори. То се наводи у посланици патријарха и синода објављеној на сајту Московске патријаршије.

„Обраћамо се свим помесним православним црквама да подрже канонску цркву у Црној Гори. Опасност која се надвила над њом нико од нас не треба да схвати као далеку или туђу. Оно што данас покушавају да наметну верницима у Црној Гори сутра може снаћи сваку цркву“, наводи се у посланици. Архијереји Руске православне цркве назвали су закон о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори,“ чином подршке раскола слабљењем канонске Цркве и покушајем да се она стави у понижавајућу и опасну зависност од држжаве – тим пре неправедну, јер је Црна Гора секуларна држава“.

У посланици се додаје да власти Црне Горе „самовољно и илегално упадајући у област канонског права“ негирају очигледан и лако доказив континуитет канонске Цркве, инсистирајући на њеној пререгистрацији, „чиме се Црква ствља ван правног оквира и поставља под удар агресивног национализма“.

Синод РПЦ је такође апеловао на светску заједницу да спречи кршење права верских заједница у Црној Гори уз оцену да се „очигледно овим законодавним актом игнорише воља значајног дела становништва у земљи“.

У посланици Синод позива власти Црне Горе да ревидирају политику коју воде, „да се саберу и уместо митских ‘великосрпских шовиниста’ у православним верницима виде своје дедове, очеве и мајке, браћу, сестре и децу“.

Извор: Б92

  • 96
    Shares

Напиши коментар