Хрватска: СНВ користи председничке изборе за промовисање ћирилице

У склопу кампање ‘Да се боље разумијемо’ Српско народно вијеће у Загребу, Сплиту и Ријеци поставит ће плакате са предизборним слоганима Колинде Грабар Китаровић, Зорана Милановића и Мирослава Шкоре написанима на ћирилици.

Српско народно вијеће (СНВ) у четвртак је наставило с кампањом ‘Да се боље разумијемо’, покренутом пре два месеца с циљем скидања стигме са ћирилице и српског језика.

Кампања је кренула поводом седнице вуковарског Градског већа о равноправној употреби хрватског и српског језика као и латинице и ћирилице у том граду која успркос Уставу и Уставном закону о правима националних мањина још увек није спроведена. Настављена је постављањем огласа којим се у новембру позивало на заједничко гледање фудбала и ногомета, односно утакмица Црвене звезде и Динама у ногометној Лиги првака, да би у четвртак СНВ поставио плакате с именима троје председничких кандидата који по анкетама имају највећу подршку међу бирачима.

На јумбо плакатима су написана имена Колинде Грабар Китаровић уз њен слоган ‘Предсједница. Јер Хрватска зна’, Зорана Милановића ‘Нормално, предсједник с карактером’ и Мирослава Шкоре ‘Сад ил’ никада’ написанима на ћирилици уз лого СНВ-а и слоган кампање ‘Да се боље разумијемо’.

– Постављање јумбо плаката дио је наставка кампање СНВ-а покренуте с циљем скидања стигме с ћирилице као писма. Поставили смо плакате с предизборним слоганима троје председничких кандидата написанима на ћирилици. Како смо и најавили, кампања одговара на актеални друштвени тренутак, а то су тренутно председнички избори. Настојимо да промовишемо ћирилицу као равноправно писмо и Србе као равноправне грађане Републике Хрватске – казао је предсједник СНВ-а Борис Милошевић, објашњавајући да желе привући пажњу јавности на положај ћирилице у друштву кориштењем слогана кандидата.

Милошевић наглашава да СНВ овом кампањом нема жељу изразити подршку нити једној кандидаткињи или кандидату, нити преферира икога од њих, него искључиво промовише равноправност и ћирилицу као стигматизирано писмо. Плакати ће бити постављени у Загребу, Сплиту и Ријеци.

У међувремену… Нови претећи графит против Пуповца
Фото: Јовица Дробњак

Стотињак метара даље од графита са вешалима и именом Милорада Пуповца, који су комунални редари јуче прекречили, непозната особа нацртала је нови са истим садржајем.

Станари кажу да су годинама изложени терору тог графитера који несметано по кварту исписује поруке говора мржње, посебно према припадницима српске националне мањине.

Извор: Портал Новости

Напиши коментар