Већина људи верује да капитализам доноси више штете него користи

Фото: fishki.net/

Већина људи верује да капитализам у својој данашњој форми доноси више штете него користи, открило је истраживање обављено уочи Светског економског форума.

Аутори истраживања наводе да су их ранија истраживања која су показала раст осећаја неједнакости натерала да питају грађане да ли су почели да имају дубље сумње у западне земље утемељене на капитализму.

Учествовало 34.000 људи из 28 земаља

„Одговор је ‘да'“, рекао је Дејвид Берзоф, вођа истраживања које је спровела америчка компанија Еделман.

„Људи преиспитују да ли је оно што имамо данас и свет у коме живимо идеалан за њихову будућност“, рекао је он, преноси Индекс.

У истраживању је учестовало 34.000 људи из 28 земаља. Испитани су грађани западних либералних земаља попут САД-а и Француске, али и грађани Кине и Русије.

Више од половине свих испитаних, њих 56 одсто, сматра да „данашњи капитализам доноси више штете него користи у свету“.

Недостатак поверења у капитализам најприсутнији на Тајланду, Индији и у Француској

На националном нивоу недостатак поверења у капитализам најприсутнији је на Тајланду (75 одсто), Индији (74 одсто) потом у Француској (69 процената). У другим азијским и европским земљама те онима у Перијском заливу, као и у афричким и латиноамеричким земљама превладава иста оцена у вредности од преко 50 одсто.

Једино се у Аустралији, Канади, САД, Јужној Кореји, Хонгконгу и Јапану већина испитаних не слаже с тврдњом да капитализам тренутно доноси више штете него користи.

Истраживање је потврдило различиту врсту забринутости грађана, од оне због брзог технолошког развоја и несигурности посла, до изостанка поверења у медије и осећај да националне владе не умеју да се носе са данашњим изазовима.

Поверење у бизнис веће него у владе

Притом се подаци понешто разликују па су Азијци оптимистичнији од других у свету када је реч о економској перспективи. Мишљења се разликују у зависноси од статуса па они боље образовани имају више поверења у то како се ствари воде.

Челнике корпорација који ће се ове недеље окупити у Давосу могао би заинтересовати податак по коме је поверење у бизнис веће него у владе, и да 92 одсто запослених сматра би главни директори компанија требало да проговоре о актуелним друштвеним и етичким питањима.

„Бизнис је испунио празнину коју су оставили популисти и страначке владе“, рекао је главни директор Еделмана Ричард Еделман.

Извор: Б92

  • 30
    Shares

Напиши коментар