Главни и одговорни уредник црногорског портала ИН4С: „Моје хапшење је завера коодинисана из Амбасаде САД“

Гојко Раичевић

Главни и одговорни уредник црногорског портала ИН4С, Гојко Раичевић после саслушања пуштен је да се брани са слободе. Он је казао је да је његово хапшење „завера полиције, тужилаштва, судства“ која је, како тврди, „координисана од стране америчке амбасаде“.

Додао је и да су му поједини медији, већ јуче „нацртали мету“.

„То је неизоставни фактор појединих медија који су већ јуче нацртали мету и одредили која је то одбредба кривичног закона. Сада не знам, али ћу сазнати ко је почетни ланац који је прихватио игру тог медија, да ли полиција или тужилаштво“, казао је Раичевић.

Рекао је да му је после хапшења бивше уреднице „ФОС Медиа“ Анђеле Ђикановић, било јасно да је он следећи који ће бити ухапшен.

Саслушање Дражена Живковића, уредника портала Борба, још траје, а испред Тужилаштва су лидери и посланици опозиционог Демократског фронта.

Црногорска полиција ухапсила је новинаре Дражена Живковића (39) и Гојка Раичевића (56) осумњичене да су кривична дела изазивање панике и нереда, саопштила је синоћ Управа полиције.

Они су објавили информацију да се у државној Вили Горица у Подгорици догодила експлозија што је Управа полиције званично демантовала, наводећи да је реч о мањем квару електро-инсталације који је брзо саниран.

То је други случај за неколико дана да у Црној Гори хапсе новинаре због изазивање панике и нереда. Претходно је била ухапшена уредница „Фос Медија“ Анђела Ђикановић јер је објавила лажну вест да ће „специјалне снаге косовске полиције Росу помагати црногорској полицији на Бадњи дан“, што је црногорска Влада демантовала.

Она је после једнодневног притвора пуштена да се брани са слободе.

Хапшење новинара осудила су и поједина новинарска удружења и поједине опозиционе политичке партије.

Друштво професионалних новинара саопштило је да не подржава начин извештавања медија чији су уредници ухапшени, али да најоштрије протестују због политичког обрачуна власти са тим медијима и њиховим уредницима.

„Хапшењем новинара ствара се атмосфера страха, цензуре и аутоцензуре у којој свака наша информација може бити оцењена намером изазивања панике а да полиција и тужилаштво немају доказе за то“, наводи се у саопштењу ДПНЦГ.

И Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ) најоштрије протестује због хапшења новинара Гојка Раичевића, главног уредника портала Ин4С и Дражена Живковића, главног уредника портала Борба.

„Ово је други случај у последњих неколико дана да се новинари хапсе због наводног ширења панике и нереда и објављивања лажних вести. По нашем мишљењу ова хапшења, чак и када се утврди да је реч о неистинама и кршењу етичког кодекса новинара, недопустива су и смишљена да би се ограничила људска права и слободе и створио осећај правне несигурности. Највећи произвођач лажних вести у Црној Гори је управо ова власт, која креира амбијент страха и шири панику због наводне одбране државе од спољних непријатеља и сопствених грађана“, наводи се у саопштењу ЦИН-ЦГ које потписује извршна директорка Милка Тадић Мијовић.

Извор: Бета

  • 76
    Shares

Напиши коментар