Немачка репортажа о ХРТ-у: „У ХРТ-у влада атмосфера као у Северној Кореји“

Илустрација уредничке политике ХРТ: усташка шаховница у сред Дневника ХРТ

Немачки Дојчландфунк емитовао је репортажу „Хрватска телевизија“ у којем се констатује да је ХРТ „застрашујући пример у шта се може претворити јавни сервис“.

Аутор репортаже је немачка новинарка Грит Егерикс, која је преко размене новинара стигла у Хрватску како би се бавила еколошким темама, али је убрзо уочила да је сам начин рада ХРТ-а и цензура која влада занимљива тема, преноси Индекс.

„Службена агенда владе је идентична агенди главних уредника“, наводи се у репортажи уз напомену да је водећим људима на ХРТ-у главни циљ да не наљуте владајућу елиту из ХДЗ-а.

Немачка новинарка се пита зашто они имају толики утицај на јавни сервис који плаћају грађани и истиче како је то у њеној земљи незамисливо.

Ситуације је таква да лидери ХДЗ-а не морају да интервенишу уколико им се не свиђа извештавање јер то чине уредници, док новинари могу упасти у проблеме уколико се усуде да нешто питају политичаре.

У репортажи се повлачи и разлика између СДП-а и ХДЗ-а у погледу управљања ХРТ-ом.

Деведесетих година та телевизија је била под јаком цензуром, да би доласком на власт СДП-а 2000. године постао јавни сервис. Док ХДЗ жели контролисати све на ХРТ-у, СДП постави своје људе на кључна места који не уништавају редакције и знају обавити новинарски посао.

Грит је изненадио и колико простора добија рат на простору бивше Југославије, као и црквене манифестације.

“Домовински рат битно одређује уређивање програма ХРТ-а”, наводи се.

Промовисање проусташког ревизионизма

Новинарка је шокирана чињеницом да је ХРТ угостио Игора Вукића, који у својој књизи пориче масовна убијања у Јасеновцу. Помиње и серију о НДХ историчара Хрвоја Класића, која још увек није емитована нити се планира, а практично је готова.

Грит је покушала да добије изјаву од водећих људи ХРТ-а, али у томе није успела.

Репортажу завршава констатацијом да у ХРТ-у влада атмосфера као у Северној Кореји.

Извор: Б92

  • 30
    Shares

Напиши коментар