Није Северна Кореја, него Црна Гора: Хапшење у Никшићу због коментара на друштвеној мрежи

Фото/Илустрација

Црногорска полиција потврдила је да је ухапсила Веска Пејака (40) из Никшића. Он је ухапшен због сумње да је објавом на друштвеној мрежи починио кривично дело „изазивање панике и нереда“.

Полиција наводи да је Пејакова објава „на једној друштвеној мрежи“, под насловом „Биће рата“, „изазвала узнемирење грађана“, наводи се у кратком саопштењу полиције.

Медији наводе да је Основни државни тужилац у Никшићу Пејаку одредио притвор у трајању од 72 сата.

Пејак, активиста нефорналне групе грађана Алтернатива, коментарисао је синоћне инциденте у Подгорици током уличног славља поводом дочека црногорских ватерполиста који су се с медаљом вратили ;са Европском првенству.

Група младића с црногорсим заставама напала је једног деветнаестогодишњака у једном подгоричком насељу, док је полиција интервенисала на још два места у граду како би спречила каменовање колоне возила с државним обележјима Црне Горе.

Пејак је у коментару овог догађаја између осталог написао да су ти „немили догађаји потврда“ његових речи да ће „бити рата“, јер „ДПС жели народ да уведе у тај рат“.

„Хоћете рат? Имаћете га“, закључио је Пејак на „Фејсбуку“.

Члан Алтернативе Никола Безмаревић је у изјави „Вијестима“ оценио да је хапшење Пејака „атак на слободу мишљења“ и позвао власти да га ослободе.

Савет за грађанску контролу рада полиције је констатовао да је поступање полиције у овом случају „било законито и у координацији с државно-тужилачком организацијом“.

Последњих неколико недеља, од усвајања Закона о слободи вероисповести и масовних протеста противника тог прописа, у Црној Гори приведено је неколико грађана због објава на друштвеним мрежама и под сумњом за „изазивање панике и нереда“.

Извор: Б92

У међувремену: Специјалци послати на север Црне Горе

Управа полиције Црне Горе донела је одлуку да се део Сектора специјалне полиције распореди у Центрима безбедности Бијело Поље, Беране и Пљевља, саопштено је из Управе полиције.

„Припадници овог Сектора ц́е заједно са овим организационим јединицама спроводити редовне послове и задатке из надлежности Управе полиције“, наводи се у кратком у саопштењу.

На друштвеним мрежама вец́ су се појавили видео-снимци специјалних јединица црногорске полиције који су стигли у Беране.

Претпоставља се да слање специјалних јединица у градове на северу Црне Горе има везе са акцијом власти да се прекрече тробојке које се свакодневно појављују широм црногорских градова.

Извор: vesti-online

  • 820
    Shares

Напиши коментар