Српски ђаци тек четврти у укупном броју посета спомен-подручју Јасеновац


Место највећег усташког логора у Другом светском рату, према подацима Јавне установе Спомен-подручје „Јасеновац“, прошле године посетила је 121 организована група.

Од тога, 33 су биле из Хрватске, а 88 из околних земаља, највише 19 из Словеније, 17 из Италије, 12 из Америке и тек на четвртом месту – 10 из Србије, наводи лист.

О Јасеновцу би се свакако морало знати више, али не да би смо се због тога свађали једни са другима, него да знамо шта се догађало и да се то никада не понови, каже за „Блиц“ Душан Никодијевић, историчар и аутор књиге „Јасеновац између броја и жртава“.

Нисмо ми толико заборавили Јасеновац, наводи он и указује да су распад Југославије и чињеница да се Јасеновац сада налази у другој држави утицали на смањење посета.

Прочитај још: Јасеновац – место на ком је човек постао Сатана

„Сада ученици иду на неке неке друге дестинације, попут Грчке, Чешке, Шпаније или Италије. Али требало би да се размишља да, ако деца иду на запад, рецимо у Италију, да се одвоји време и успут обиђе Јасеновац“, рекао је Никодијевић.

Он сматра да би сарадња морала кренути од министарстава свих земаља у окружењу, јер посета Јасеновцу не би требало да буде важна само ђацима из Србије, него свим младима у региону, како се то никада више не би поновило.

Истраживање Гидеона Грајфа: „Јасеновац, Аушвиц Балкана“ – најбруталнији логор за истребљење

Извор: Б92


Напиши коментар