Ужице добија реплику неолитског насеља

Приказ будућег праисторијског насеља поред Ужица, Фото: ekapija.com

Стапарску бању на обали Ђетиње, на шестом километру од ужичке градске плаже, окупирале су грађевинске машине, јер је почела изградња дуго најављиване туристичке атракције – реплике оближњег неолитског насеља Стапарска градина.

Градоначелник Тихомир Петковић најављује да ће бити изграђено пет објеката по узору на праисторијске, те један савремени, у којем ће се налазити сувенирница и простор за дечје радионице, а у перспективи ће клисура планинске реке добити и угоститељске садржаје.

– Биће постављени и мини археолошка сонда за најмлађе, стреличарски полигон, те низ других анимације за посетиоце. Укупна вредност пројекта је 600.000 евра, од којих око 450.000 обезбеђује Европска унија, а остало партнери у пројекту. Истовремено, локална самоуправа ће издвојити и шест милиона динара за изградњу водовода и канализације на овој локацији – објашњава први човек Ужица.

Менаџер пројекта Снежана Миливојевић каже да ће парк бити конструисан по узору на савремене археолошке локалитете тога типа у свету, који су не само туристичке атракције и модерни центри за анимацију посетилаца, већ имају и образовну улогу.

Ипак, пројекат урбанизације заштићене клисуре реке Ђетиње је поделио суграђане, али и стручну јавност. Док једни високо вреднују развој туристичких потенцијала, археолози сматрају да реплика смештена недалеко од аутентичног и скрајнутог локалитета нема научни значај, а противе се и еколози – због уништавања заштићеног добра природе.

Пројекат под називом „Нови живот неолитског наслеђа у препознатим природним подручјима од великог значаја – Нео лајф“ заједнички реализују градови Ужице и Тузла, овдашња Средња уметничка школа и Општина у Милићима, а посао би требало да буде завршен догодине.

Оригинал

Предвиђено је да сви садржаји у будућем археолишком парку буду саграђени од материјала који су се користили у праисторији, и то занатском обрадом материјала, за коју су већ ангажовани радници вични техникама старе градње.

Извор: Новости

Напиши коментар