Срби имају свој Дан заљубљених

Преподобна мајка Ангелина, деспотица српска

Сви православни свештеници упозоравају да је погрешно да православни верници славе Дан заљубљених кад и католици. Он се у Срба облежава 12. августа и за овај празник нису везани неки посебни обичаји.

Српска светитељка преподобна Мати Ангелина, која се налази на свим иконама Бранковића, је кћерка албанског кнеза Ђорђа Аријанита Комнина из елбасанског краја, свастика чувеног кнеза Ђурађа Кастриотића – Скендербега и жена српског деспота Стефана Бранковића, сина Ђурађа Бранковића.

Са својим мужем делила је сву муку живота, како у Србији, тако и у изгнанству у Албанији и Италији. Своје синове Максима и Јована васпитала је у хришћанском духу. Када јој се муж упокојио, замонашила се и посветила молитви и делима милосрђа, те оправљању и зидању цркава и манастира.

Психолог Александар Шибул:

„Као прво, 14. фебруар „Дан заљубљених“ је увезен и није наш. Он служи у маркетиншке сврхе да би се побољшала продаја. У главама наших људи расте самосвесност да Дан заљубљених нема везе са љубави, али и са нашим људима. Исти је случај са Ноћи вештица. То што то није аутентично наше почиње да увиђа све већи број њих и такво поимање почиње да се задржава“.

Ипак, то што нас све мање признаје овај празник, не значи да не треба да показујемо љубав према својим партнерима, и то не само једном годишње, већ сваки дан.

Подигла је и женски манастир недалеко од будућег манастира Крушедол, где је провела остатак живота у молитви, бдијући над моштима супруга и синова. Ту је и сахрањена. Њене чудотворне мошти касније су пренете у манастир Крушедол који су Турци 1716. запалили заједно са моштима свих Бранковића.

Три пута је морала да преноси мошти свог мужа, а добар дио живота била је прогнана од српске властеле. Упокојила се 1520. године.

Ауторка: Слађана Васић
Извор: Супержена – Б92

  • 219
    Shares

Напиши коментар