Тајни документ холандских обавештајаца о паду МХ17: Руски системи нису могли да оборе авион

До сада се сматрало да велику одговорност за обарање авиона, у ком су страдали сви путници и чланови посаде, сноси Русија јер је летелица оборена изнад територије Украјине која је била под контролом побуњнеика којима су је подршку пружала Русија.

Према процурелом документу, до пада авиона МХ17 „Малезија ерлајнза“ дошло је у области у којој ракетни системи Бук (руски) нису били распоређени у време трагедије.

Према документу, који је послат холандским тужиоцима, авион МХ17 био је изван домета свих иденфикованих и оперативних украјинских и руских локација на којима су били распоређени системи 9К37М1 Бук М1, преноси Тасс.

Холандски новинар Макс ван дер Верф рекао је да је његов главни закључак да су Холанђани имали информације о „мобилним позицијама Бука током сукоба“.

„Ову информацију нисмо видели раније. И војска, холандска, закључила је да нема информације о било каквим ракетним системима Бук у близини МХ17“, навео је он.

Укупно су објављена четири документа, а поред извештаја о позицијама Бука, објављен је транскрипт разговора између немачког независног новинара Билија Сикса и аустралијских полицајаца.

Током овог разговора, Сикс је поменуо сведоке који су видели украјинске борбене авионе на дан несреће. Трећим документом открива се да су аустралијски стручњаци, који су радили на овом случају, анализирали слике које су редиговане.

Реконструкација. Фото: screenshot

Четврти документ представља транскрипт разговора између холандских полицајаца и неименованог очевица, који је рекао да је видео два украјинска борбена авиона уочи инцидента. Неколико минута касније, како је навео, чуо је гласан прасак и видео како пада путнички авион.

Авион „боинг 777“ оборен је изнад Доњецке области 17. јула на путу од Амстердама до Куала Лумпура. Том приликом погинуло је 298 путника и чланова посаде, међу којима је било држављана 10 земаља.

До сада је истрагу о обарању малезијског авиона водила међународма комисија, на чијем челу је био тим из Холандије.

Извор: Б92

  • 12
    Shares

Напиши коментар