Амфилохије: Народ тражи спас за Црну Гору, нема овде ни четника ни партизана

Митрополит Амфилохије, литија у Подгорици, 8. марта

У Подгорици је и синоћ одржан молебан и литија за одбрану светиња угрожених Законом о слободи вероисповести. Литију је предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

После молебана Пресветој Богородици у Саборном храму Христовог Васкрсења који је служио епископ диоклијски Методије почела је велика литија у Подгорици.

Литију је предводио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Једини који је могао да каже да му се да свака власт на небу и на земљи је Господ Бог“, казао је митрополит Амфилохије испред Скупштине Црне Горе. „Овај народ који се сабира у Црној Гори је изворни народ Црне Горе који само наставља предање својих предака и чува светиње. Он посебно није против државе, ова држава је била држава овог народа и остала“.

„Каже онај француски краљ, држава то сам ја и ако нешто кажеш против њега онда си против државе“, додао је митрополит.

Амфилохије је нагласио да литије и народ превазилазе сукобе и братомржњу.

Нема овдје ни четника ни партизана. Они само хоће да се помире једни са другима. То је оно што тражи овај народ, да спасе Црну Гору“, казао је митрополит.

Он је појаснио да је све што је устројено на атеизму и на богоубиству и братоубиству пропало јер није било благослова Божјег, и додао да нити су они (власт) држава, нити је он црква.

Зато глас народа је глас Божији. Нека Бог благослови вас Подгоричане који сте се овде сабрали а посебно децу. А ко би био бољи и образованији од деце“, поручио је митрополит Амфилохије.

Извор: vesti-online

Владика Јоаникије: Ми се не боримо огњем, мачем и мржњом, већ истином и правдом

Ми смо ступили у једну борбу. Тек смо је започели. Ступили смо у борбу против неправде и против дискриминације. Наша власт је Цркву, свето и слатко православље и светосавље изложила неправди и дискриминацији кроз овај злогласни закон који се назива лицјемерно закон о слободи вјере, казао је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је предводио никада масовнију литију у Котору, упркос киши која је засипала древни град.

А заправо, додао је он, то је закон против православља, јер нас власт кроз овај закон принуђава да избришемо своју историју, свој континуитет, правни субјективитет и да „као биједа дођемо на шалтер код државе да се пријавимо као новооснована религија, као секта – без коријена, без историје“.

То се наравно, неће догодити. Не смијемо дозволити то понижење“, поручио је владика Јоаникије!

Властодршци су ударом на Цркву, истакао је, ударили на два основна стуба на којима почива савремени свијет – на слободу вјере и на право својине.

Бијело Поље, 8. март, фото: Радован Ракочевић

„А цркве и манастири не представљају обично право својине. То су светиње за које су наши преци, родитељи и прародитељи живели, гинули и главе своје полагали. Од памтивека су светиње Божје и завештања оно што је свето и у то се не дира. Откуд то безумље да се удари на светиње и као Цркви православној, српској не припадају те светиње. То је страшна оптужба, то значи да смо ми нечије туђе узели. И ко нам то још говори? Говоре нам то они о којима се пише и у домаћој и у страној штампи да су се уписали у листе свјетских богаташа. На који начин? Не улазимо ми у то, али знамо с ким разговарамо. И знамо своја права„, казао је епископ Јоаникије.

Даље, у својој бесједи, он је нагласио да ћемо се борити за завјештања, за светиње, за предање, за своје претке, за нас, за наше потомство, за будућност наше дјеце – да знају ко су, које им је наслеђе и шта и они требају да чувају и да бране.

Научени смо да се боримо за нашу вјеру.Нарочито ви овдје у Боки которској. Власти и државе су се мењале, али главно је било да се у вјеру не дира. Ови су дирнули у очни живац. Ниједна окупаторска власт, ни домаћа власт није досад одузимала светиње. Није их прекњижавала, није мијењала њихов идентитет. Ова власт је покушала оно што нијесу ни млетачке, ни аустроугарске, ни турске ни комунистичке власти. Ови су отишли даље, бесједио је епископ Јоаникије наглашавајући: Ми се не боримо огњем и мачем и мржњом. Боримо се истином и правдом. И молимо се, и за нас, и за наше пријатеље и непријатеље. И ево, ови велики догађаји – ово свијет до сада није видио.

У сред културне престонице Европе, истиче он, када се људи боре за своја права, изађу на улицу и полупају све живо.

Запале аута и оставе хаос иза себе. Нас оптужују за све и свашта, али оваквих културних протеста, овакве борбе за истину и за права нигдје није било. Овако достојанствених, овако узвишених, овако мирних, овако свечаних… И овако ћемо да наставимо, ово је својствено нашој вјери, казао је епископ Јоаникије.

Божија правда је непобједива. Само овако да наставимо и победићемо. И не само да ћемо побиједити, него, када се све ово заврши, биће достојно да Црква Божја установи нови празник. Као што је установила празник торжества православља, побједе православља над иконоборством. И ми се сада боримо против савременог иконоборства. Јесте велико зло ово чему смо изложени. Власти су нас приковале на крст, али нама, који вјерујемо у Христа, крст и распеће је и слава и васкрсење. И нови живот. И тај нови живот ми већ живимо. И сваки учесник литија осјећа да учествује у великој свечаности. Ове литије предводе свеци Божји – Свети Сава, Свети Василије Острошки, Свети Петар Цетињски, Свети Никола. Сви су се они борили за праву и истиниту вјеру. Ми за њима ходимо. То је наш пут, то је Христов пут, нагласио је епископ Јоаникије.

Извор: ИН4С

  • 311
    Shares

Напиши коментар