Руска помоћ стигла у Србију

Фото: Sputnik / Дејан Симић

Први „иљушин“ са руском помоћи слетео је на аеродром у Батајници, а нешто касније слетео је и други. У Србију би данас требало да слети још три авиона са хуманитарном помоћи из Русије.

У Србију ће из два пута (данас укупно пет, сутра шест авиона) бити укупно упућено 87 војних вирусолога и лекара, специјална опрема и техника, укључујући заштитна средства и 16 јединица војне технике.

Помоћ на аеродрому дочекали су премијерка Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Председница Владе се том приликом захвалила Руској федерацији на помоћи коју пружа Србији у борби против коронавируса и поручила грађанима да без гвоздене дисциплине, ни са свим лековима, опремом, милион рспиратора, нити с подршком стручњака из раних земаља света, не можемо да победимо у овом рату.

„Руска помоћ значи много“

Брнабић је, у обраћању поводом пристизања руске помоћи, указала на велики раст броја умрлих и инфицираних.

„Дошли сте на дан када се плашим да смо ушли у експоненцијални раст. Хвала што сте дошли са лекарским тимовима. Хвала што сте дошли са посебним јединицама за противбиолошку и противхемијску одбрану, са моторним возилима за дезинфекцију, контејнерима за медицинску опрему. Хвала што сте дошли да пружите подршку како материјалну тако и менталну“, казала је премијерка.

Премијерка је оценила да је ово борба свих нас и захвалила је Русији: Хвала што сте нам изашли у сусрет, што не штедите на људству, материјалу, опреми у време када је вама и вашим грађанима најпотребнија. Молим вас у име Владе, председника Србије да пренесете захвалност за сву подршку народу Руске федерације.

„Србија није сама“

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да ће помоћ Русије значити пуно и да она показује да Србија није сама и да је Русија увек ту за нас

„Србија никада није и неће бити сама“, рекао је Вулин.

„Руска федерација одлучила је да помогне Србији и одвоји од себе и својих грађана и да то преда гарђанима Србије, а Србија никада не заборавља добро. Добро које нам је учињено никада и нипошто не заборављамо наша руска браћо знајте да ће ово добро, бити враћено“, рекао је Вулин.

Новинарима се обратио и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко који је казао да верује да руска помоћ за сузбијање Ковида 19 долази на време.

„Ова хуманитарна помоћ потпуно се уклапа у карактер нашег односа и показују још једно пријатељство чврсту братску помоћ и спремност наших земаља да срађују присно и у мирно време и тежим тенуцима ово сарадња и братсво у најтежој ситуацији потврђују стварно пријатељство“, рекао је амбасадор.

Како је рекао, Русија жели да да дорпинос у сузбијању вируса короне.

„Ја сам убеђен да помоћ долази на време и да ће ова помоћ и акција допринети да ситуација крене на боље”, додао је он.

Извор: sputniknews

  • 131
    Shares

Напиши коментар