Најбољи интелектуалци Црне Горе устали против Мила

После молебна који је служен у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици присутнима су се обратили представници лекара, професора, новинара и студената који су у великом броју подржали одбрану светиња.

– Желим да изразим огромно задовољство и понос што смо се ми разних нација и вера сабрали овде и да у име нас професора захвалим се студентима који су нас јучерашњим прогласом подсетили на појмове образовање и култура које са честитошћу треба да чине срж нашег бића – казала је Мара Шћепановић са Природно-математичког факултета, док је у име новинара који захтевају поништње закона. У име новинара потписника Апела на поштовање слободе вероисповјести обратила се новинарка РТЦГ-а Невенка Ћировић.

-Било је јуче много спискова, а ово су једини дочекани са аплаузима и радошћу. Сви смо заједно дозволили да се превише неправде усели у Црну Гору. Црна Гора је наша највећа светиња. Борећи се за светиње, боримо се за Црну Гору свих грађана – казала је Ћировић, која је прочитала шта је поручило више од сто новинара, како је казала, свих вера и нација у апелу, како би исказали незадовољство због усвајања Закона о слободни вероисповести.

-Новинари су највише дужни да брину о грађанима у овим тренуцима и посебно се захвалила колегама римокатоличке и муслиманске вероисповести који су стали раме уз раме са својим православним колегама којих се одбрана светиња директно тиче.

-Не дамо Црну Гору, Не дамо да нас деле! Није ми тешко бранити ваше интересе и интересе наше Цркве – истакла је Ћировић.

– Молим вас да тако остане до краја, до Христове победе – закључила је Невенка Ћировић. -Литије су најдемократскији израз једног народа, казао је пред храмом професор историје у подгоричкој гимназији “Слободан Шкеровић” Предраг Ражнатовић.

-Ових дана усред безакоња, просветни радници су се осетили позвани да учествују у литијама. То је њихова дужност управо према младим генерацијама. Зато нас згражавају примене силе последњих дана. Лако је са толиком опремом и оружјем потући голоруки народ. Потребно је да победите себе и донесете закон који овај народ и црква очекује, казао је Ражнатовић.

Професор др Душана Крцуновића вечерас се у храму Светог Василија Острошког у Никшићу обратио верницима и јавности у име 119 академика, доктора наука, магистраа и професора из Никшића.

– Часни оци! Браћо и сестре! Даме и господо! Велики број људи из Никшића одабрао је науку као животни позив, чији је смисао да знањем, просветом и образовањем стално проширује људске хоризонте и заједницу слободних људи. Отуда нас наша научна звања и глас разума позивају да будемо део величанственог духовног покрета за одбрану наших светиња. Јер, људски разум не постоји изван људске душе. Оно што нас је сабрало јесте доношење тзв. Закона о слободи вероисповести; закона чије усвајање очигледно има за циљ да разбаштини нашу Митрополију и наше епархије. А са тим и да нас одвоји од нашег „стуба и тврђаве Истине“, од традиције која представља вертикалу вековног постојања наше заједнице. Због тога и упућујемо ову протесну ноту према поменутом Закону, јер он очигледно није настао као резултат нашег историјског и православног утемељења. Он је директно усмерен против културе сећања нашег народа, казао је др Крцуновић, истичучи да закони које власт доноси морају да спајају и обавезују људе, а не да производе братске поделе.

-То је главни разлог зашто се поново оглашавамо са нашим колегама професорима, лекарима, адвокатима, студентима, новинарима и свим слободномислећим људима Црне Горе. Свако слово овог дискриминаторског закона свирепо удара на душу сваког од нас и на душу црногорског друштва као целине – али нас зато „Дух оживљава“. Оживљава нас Дух слободе који дише где хоће, према својим законима вере и љубави, казао је др Крцуновић.

Молебани су у недељу вече одржани готово у свим градовима Црне Горе.

Око трећина просветних радника Бара за непуна два сата потписало апел

Преко 180 просветних радника који раде у основним и средњим школама, вртићима, у Бару потписали су за непуна два сата Апел о праву на слободу вероисповести у Црној Гори. Апел је за време трајања молебана и литије испред Саборног храма Светог Јована Владимира на Видовдан потписало око једне трећине запослених просветних радника у барским школама и вртићима Према сазнањима Новостима у васпитно образовним установама у барској општни ради око 600 просветних радника.

Професор филозофије у Гимназији Нико Роловић Нела Дабановић, окупљеним испред Саборног храма Светог Јована Владимира, прочитала је Апел просветних радника о правима на слободу вероисповести у Црној Гори.

-Просветни радници из Бара потписници овог апела пред лицем целокупне домаће и међународне јавности подижу свој глас против спорног Закона о слободи вероисповести и поновног прогона Српске православне цркве у Црној Гори, њених црквених великодостојника, свештеника и верног народа. Такав однос државе према цркви као вековној институцији управо унижава достојанство државе, стабилност и међународни положај Црне Горе. За сваког просветног радника школа је светиња једнако као што је за верујуће светиња црква. Држава Црна Гора, права о слободи вероисповести гарантује Уставом. Стога, ми просветни радници својим гласом савести, пред моралном одговорношћу професије која нам не дозвољава да заћутимо и немо гледамо призоре прогона, хапшења епископа и свештеника у Црној Гори тражимо повлачење Закона, наводи се у апелу просветних радника Бара.

-Ми просветни радници, позивајући се на Устав, молимо да се у Црној Гори успостави владавина права, заустави дискриминаторски однос према цркви. Залажемо се за поштовање права, правде, Устава, вере, слободе, истине, за поштовање верског осећања и слободе верске припадности….тражимо повлачење спорног Закона о слободи вероисповести, посебно његових неприхватљивих одредби које се односе на отимање имовине Српске православне цркве у Црној Гори, навела је Дабановић додајући да многи просветни радници и нису знали за апел.

Дабановић је позвала колеге да се придруже, потпишу апел и упишу своје име у светлу страницу историје.

На Видовдан у Саборном храму Светог Јована Владимира одржан је молебан.

-У минулим годинама навикли сте да се одржава Видовданска академија. Ове године планирали смо Видовданску литију. Десило се што се десило, нове наредбе НКТ издате па смо имали трократну литију око храма,казао је парох барски Слободан Зековић
Видовданску беседу у Бару одржао је пројереј Миодраг Тодоровић, парох никшићки.

-Часни народе града Бара ево нас на великом празнику. Ако сам добро схатио и просвета града Бара данас се показала у пуном значењу своје речи. и светости, и светлости, казао је свештеник Тодоровић.

Ако се ослонимо на Божију силу, казао је Тодоровић, нема тога што је немогуће.

– Просветари Бара су вечерас посведочили да је Косовски завет жив и биће жив ако Бог да вековима. Ми нећемо пристати да потпишемо себи смрту пресуду, да се одрекнемо светости и светлости која сија из очију и са лица Христовог. У то име, Христовом љубављу, молитвама нашим светим да се сабирамо и негујемо оно што је живот вечни. Не дамо светиње, казао је свештеник Тодоровић.

Извор: Новости

  • 32
    Shares

Напиши коментар