Путин: Наша дужност је да се сећамо страшне цене за слободу Европе

Председник Владимир Путин честитао је војсци и гостима параде у 75. годишњицу победе у Великом отаџбинском рату. Ова победа је, како је рекао председник, одредила будућност планете и заувек остала у историји као највећи подвиг.

„Честитам вам 75. годишњицу победе у Великом отаџбинском рату, победи која је одредила будућност планете наредним деценијама и заувек остала у историји као највеличанственија по свом обиму, значају и духовној и моралном смислу“, рекао је председник на Паради победе на Црвеном тргу.

„Народи СССР платили су страшну цену за слободу Европе, наша дужност је да се тога сећамо. Совјетски народ је понео највећи терет борбе против нацизма. Совјетски народ је окончао страшни холокауст, спасао свет од фашизма. Увек ћемо се сећати да је совјетски народ сломио фашизам“, поручио је Путин.

Како је нагласио председник, чак 80 одсто нацистичких снага било је усмерено током рата на Совјетски Савез, али да нису успели против уједињеног народа.

Подсетио је да је на Црвеном тргу, крај зидина Кремља, пре тачно 75 година одржана Парада победе.

„То је била легендарна парада победника, остало је записано да је то био трујумф добра над злом, живота над смрћу“, поручио је председник.

Путин је нагласио да се данас свет суочава са новим претњама и да га можемо сачувати само заједничким напорима.

„Русија је отворена за дијалог и сарадњу у озградњи заједничког система безбедности у свету“, истакао је председник Русије.

„Слава поколењу које је победило нацизам, слава херојима рата. Ура!“, рекао је председник на крају говора.

Извор: Восток

  • 11
    Shares

Напиши коментар