Епископ Јоаникије: СПЦ тражи само колико имају друге верске заједнице у ЦГ

Понашање црногорске власти показује да она није спремна да чује глас Цркве и умних људи, али ни упозорења с међународних адреса – оценио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

„На стотине људи је већ приведено, много је свештеника под кривичним пријавама, али шта друго очекивати када власт не уважава свој народ него само жели да спроведе шта је наумила примјеном голе силе”, реторички пита владика.

Он је – у укључењу у емисију Спутњика – коментарисао стање у Црној Гори након што су одлуком Националног координационог тела и Министарства здравља забрањени јавни скупови, укључујући и литије.

Како напомиње, и реакције љекара показују да се здравствене мјере против епидемије злоупотребљавају у политичке сврхе и да је ту много више зле воље против Цркве него медицинске памети.

„Није било слуха ни да власти чују упозорења СПЦ да за Црну Гору, њену стабилност и будућност није добро да доноси Закон о слободи вјероисповијести“, додао је владика и нагласио да се питање дискриминаторног закона може лако решити брисањем неколико спорних чланова.

СПЦ не тражи никакав посебна права и ништа више од оног што имају друге верске заједнице и не може одустати док се та права не остваре, поручује владика Јоаникије.

Епископ будимљанско-никшићки додаје и да искуство показује да је опасно у било којој држави кад власт угрожава слободу било чије вере, а камоли већинске којој припада преко 70 одсто становништва и којој је народ искрено одан.

„То не може бити добро за Црну Гору, а не дај Боже да дође до већих проблема – знамо како је то на Балкану. Увијек неки горући проблеми, уколико тињају и ескалирају у једном дијелу Балкана, могу лако да се преточе на други дио“, истиче владика тумачећи поруке које су ових дана упућене из Синода СПЦ властима у Подгорици.

Извор: Факти

  • 29
    Shares

Напиши коментар