Евро и ЕУ су на ивици понора


Некадашњи шеф Европске комисије, Жак Делор
Некадашњи шеф Европске комисије, Жак Делор

Евро и Европска унија данас стоје на „ивици понора“, изјавио је за белгијски лист „Ле Соир“ некадашњи шеф Европске комисије и познати заговорник европског федерализма, Жак Делор.

Делор, коме се приписују заслуге за стварање највећег светског заједничког тржишта од пола милијарде потрошача, коментар је дао након, како је описао, бескорисног предлога немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Николе Саркозија о јачању привредне сарадње међу земљама еврозоне, пренела је агенција АФП.

Бивши председник Комисије је рекао да, уколико желе да избегну пад с литице, чланице ЕУ „имају јасан избор, или да прихвате чврсту економску сарадњу какву сам одувек предлагао, или да пребаце већа овлашћења на Унију“.

Он је додао да Меркелова и Саркози играју игре заговарањем „минималне сарадње осмишљене да ограничи свако пребацивање суверености на Брисел“.Из тог угла посматрано, идеје о реформи еврозоне које су они изнели на састанку у Паризу „неће много значити“.

Делор је одбацио замисао увођења функције пан-европског министра финансија као ништа више од „луцкастог додатка“.

Уместо ружа, остаће трње
Уместо ружа, остаће трње

Председник Европске комисије од 1985. до 1994. уместо тога позива на делимично уједињење дугова чланица еврозоне, „до 60 одсто бруто домаћег производа“, јер сматра да би удружена гаранција на дугове „угасила ватру“ на тржиштима капитала.
Меркелова и Саркози су избегли да подрже идеју заједничких еврообвезница на састанку у Паризу.

Делор подвлачи: „Од самог почетка кризе (када је прави опсег грчке финансијске кризе изашао на видело пре неких 18 месеци), европски лидери нису успели да виде реалност која им је била пред очима.“

По питању одлуке о другом пакету помоћи Атини и повећању Европског фонда за финансијску стабилност, Делор је рекао: „Како могу да очекују да ће тржишта веровати обећањима датим на самиту еврозоне 21. јула, када морају да сачекају крај септембра да би обећања била спроведена.“

Извор: http://www.vesti-online.com


Напиши коментар