Захтев црногорској влади да обележи гробове четника


Четници Баја Станишића
Четници Баја Станишића

Нова српска демократија (НОВА) затражила је данас од Владе Црне Горе да исправи неправду и на адекватан начин обележи гробове страдалих припадника четничког покрета у Другом светском рату.

Та опозициона странка је указала на то да је црногорска Влада недавно потписала споразум са Немачком о гробовима страдалих немачких војника, а да још није подигла ниједан споменик припадницима четничког покрета у Црној Гори.

НОВА је у саопштењу навела да свако има право на гроб и позвала Владу Црне Горе да се угледа на Немачку и на сличан начин обележи гробове, јаме и стратишта за своје погинуле грађане.

„Подсећамо домаћу и међународну јавност да је Црна Гора једина земља у Европи која не дозвољава да се обележе места страдања и сахране посмртни остаци грађана који у Другом светском рату нису припадали партизанском покрету и револуционарној комунистичкој идеологији“, истиче се у саопштењу.

Оцењује се да црногорска Влада треба хитно да исправи ту неправду.

„Зашто се новцем из буџета и локалних самоуправа не би подигли споменици вођама 13-јулског устанка 1941. године, Павлу Ђуришићу, Бају Станишићу, Јакову Кусовцу и другим припадницима Југословенске војске у отаџбини, који су након тог датума до краја рата наставили борбу за ослобођење земље под вођством краља Петра и Владе краљевине Југославије“, упитала је НОВА.

Та опозициона странка сматра да је дужност Владе Црне Горе да на достојан начин обележи места гдје је „своје кости, без икаквог обележја и опела, оставило више од 10.000 грађана Црне Горе“.

Извор: Блиц


Напиши коментар