Млади из Србије иду за бољим сутра


Беже од лоповлука и корупције
Беже од лоповлука и корупције

Србија је дочекала Дан младих са 220.000 младих у редовима незапослених. Готово половина живи са родитељима, а 80 одсто их никада није путовало у иностранство.

Истраживања међу младима из године у годину дају поражавајуће резултате. Сваки трећи студент планира да заувек напусти Србију.

У међувремену смо добили и министарство које брине о младима, стратегију, акционе планове и канцеларије за младе, недавно и Закон. Али, у пракси се ствари споро мењају.

Млади су и даље незадовољни, апатични, незаинтересовани за друштвени активизам и учешће у политичком животу… Чак 80 одсто их верује да би у иностранству живело боље.

„Корен свих проблема је незапосленост, ако говоримо о младима који су завршили школовање. Из њега проистиче све остало. Немају новца, па живе са родитељима, не могу да путују, не виде бољу перспективу“, сматра Коста Андрић, директор Канцеларије за младе Града Београда.

Током школовања, додаје Андрић, не стичу се практична знања, па је најтеже наћи први посао. Зато, каже, Канцеларија за младе помаже младима да стекну праксу, да отпутују први пут у Европу, да науче како да траже посао, напишу биографије, усаврше знања и вештине.

У Србији живи 1.250.000 младих, а више од 90 одсто није учлањено ни у једну политичку странку, удружење грађана, нити припада некој црквеној организацији. Већина није ангажована ни у културно-уметничким друштвима или хоби-удружењима.

Ови резултати објављени су у ”Стратегији за младе”, где се каже да су млади недовољно активни ”иако су управо они у недавној прошлости били кључни у мобилисању других грађана и развоју свести о потреби за променама – студентски протести 1991, 1996/1997, демократске промене 2000”.

„После петооктобарских промена млади су се повукли, и добили смо генерације ‘спавача’. Они су и политички и друштвено неактивни и сматрају да проблеме треба да решава неко други – родитељи, директори школа, декани… Не желе да се активирају“, каже Горан Радисављевић, председник Кровне организације младих Србије.

НИ ЗА ЛЕТОВАЊЕ
Више од 80 одсто младих спремно је за путовања, али четвртина их у последњих пет година није била на летовању. Више од две трећине младих није имало новца за зимовање у истом периоду. Само 15 одсто младих путује ван земље редовно, у просеку једном годишње.

Извор: Новости


Напиши коментар