Ола Флиум: Време је да се промени једнострана прича о Србима


Ола Флиум, честитке за храброст
Ола Флиум, честитке за храброст

Теза да су Срби криви за све не само да не може опстати, већ је куцнуо час да се та једнострана прича промени, изјавио је истакнути норвешки редитељ, публициста и новинар Ола Флиум, аутор документарног филма о Сребреници, који је изазвао бурна реаговања не само у Норвешкој, већ и у другим земљама.

Флиум сматра да је сва хајка на њега покренута како би се скренула пажња са чињенице да су муслимани током грађанског рата у Југославији тесно сарађивали са најодговорнијим људима из Ал Каиде, као и да су џихад ратници били под директном командом Алије Изетбеговића, бившег председника Председништва Босне и Херцеговине.

„Иако нас у овој кампањи оптужују да се бавимо просрпском пропагандом у филму ‘Сарајево – рикошет’, та критика је неоснована и непримерена. Истина је да ми откривамо контакте између Алије Изетбеговића и екстремних исламиста из врхова Ал Каиде. Они треба да заузму своје велико место у историји Босне. Написали смо своју верзију и она се очигледно не допада онима који воде кампању против нашег програма“, истакао је Флуим, који је добитник престижних домаћих и интернационалних награда за истраживачко новинарство.

Стварност и пропаганда

Он је рекао да је на почетку грађанског рата у БиХ као и многи други, био потресен причама о српским злочинима, сликама из Сарајева, људима упуцаним на улицама, бомбардовањем града и масакром у Сребреници, док није схватио да постоји и другачија стварност од оне коју су новинари представили.

Флиум је додао да је у БиХ, као и у низу других земаља у којима је као репортер покривао ратове, увек био велики изазов раздвојити ратну пропаганду од стварности.

„Открили смо непознате и нове стране босанског конфликта. Реакције указују на то да су откривене чињенице нове и за већину… Два догађаја су обељежила моје виђење рата. Један од Бошњака ми је узгред споменуо издају Алије Изетбеговића према њима и према граду, што је побудило нашу пажњу. Али побудило је пажњу и код босанских новинара који су касније усмерили истраживање у том правцу. После тога смо мало-помало откривали компликовану и значајну предисторију масакра у Сребреници“, каже норвешки новинар.

Барбароса

Други догађај, наглашава он, који му је привукао пажњу је прича о тајном наоружавању Тузле 1994/95, а тај догађај је представљао кршење забране Уједињених нација о наоружавању.

Недела Алијиних муџахедина: одсечене главе Срба
Недела Алијиних муџахедина: одсечене главе Срба

„Ово наоружавање су потврдили и централни извори у Армији БиХ. Тај исти извор нас је упутио на траг приче о улози исламских фундаменталиста у Босни и њиховој вези са Ал Каидом“, истакао је Флиум.

Он је за франкфуртске „Вестионлајн“ рекао да је долазак 42 „света ратника“ из Авганистана у БиХ почетком 1992, на челу са вођом званим Барбароса, најавио почетак најкрвавијег рата у Европи након Другог светског рата.

„А Барбаросина декларација је гласила – Ал Каида има за примарни циљ да направи операциону базу у Европи против свих непријатеља Ал Каиде и против Америке. Чак 3.000 страних војника борило се у Босни за џихад. Још каже да су сви ти војници били под директном командом босанског председника Алије Изетбеговића, а који је у западним медијима глумио умереног европског вођу“, истакао је Флиум.

Он је указао да је одмах по завршетку рата у БиХ, кренуо рат против Америке и Запада, а десеторица нападача на њујоршке торњеве били су ветерани из рата у БиХ.

Извор: Blic.rs


Напиши коментар