Распродаја Србије: Немачка за ЕУ тражи ЕПС


Шта ће остати Србији?
Шта ће остати Србији?

Србија може да добије помоћ Немачке у наставку евроинтеграција, али један од услова Берлина јесу бољи услови за пословање немачких фирми, што ће бити и један од захтева немачке канцеларке Ангеле Меркел, која у Броград долази 22. августа

– Немачка је заинтересована за енергетски сектор Србије, у који је највише уложила од 2000. године, и Србија је за Немачку најважнији партнер у југоисточној Европи. Берлин је посебно заинтересован за куповину ЕПС-а. Само у модернизацију електрана уложили су више од 400 милиона евра. Од 2000. године, Немачка је пружила подршку реформама у Србији са око милијарду и 400 милиона евра. Највећи део отишао је у енергетски сектор, финансије и водопривреду. Немачка у Србији има 250 предузећа, у којима је запослено око 20.000 људи. Мислите ли да би Берлин толико улагао да не мисле да узму оно што је највредније у Србији? Нема сумње да би Немачка одмах подржала Србију као кандидата за чланство у ЕУ када би купила ЕПС – објашњава наш извор. Наш саговорник додаје да ће немачка канцеларка, која долази са свитом од чак 63 људи, са српским званичницима разговарати и о кандидатури Србије за чланство у ЕУ и о заоштреној ситуација на северу Косова, јер је забринута и за енергетику у том делу Косова.

Стручњнак за питања енергетике Зорана Михајловић рекла је да је најуноснија за улагање у свету енергетика, али и да је актуелна Влада Србије спремна да све распрода.
– Треба престати с тим да се стално траже оправдања зашто неко прави полупривратне договоре за важне ствари које се дешавају у енергетском сектору. То смо најпре имали за НИС – када је продат испало је да је Србија једина земља која је правила енергетске споразуме, а да има мањинско учешће у том енергетском споразуму. Србија у овој ситуацији не сме да прода ЕПС или „Србијагас“ – рекла је Михајловић.
Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ-а, каже да је тренутна политика пре свега трговина, али да не треба продавати ЕПС за кандидатуру.

– Не верујем да ће бити речи о продаји ЕПС-а, али ће бити вероватно речи о неком стратешком партнерству за које је Немачка заинтересована. Није страшно трговати, али ако би ми дали ЕПС и улазили у неке озбиљне аранжмане са Немачком само за кандидатуру, то јесте проблем. Такве златне коку, као што су ЕПС или „Телеком“, не би смели да продамо. Нормално је да су Немци заинтересовани за нашу енергетику, јер се ту врте велике паре – сматра Вукадиновић.

Ђелић: Очекујем нови импулс у односима

Потпредседник Владе Божидар Ђелић рекао је да од предстојеће посете Ангеле Меркел очекује нови импулс у односима две земље.
– Са Немачком имамо потпуно отворен дијалог, слажемо се у много чему, и има неких ствари око којих се не слажемо. Очекујемо од посете Меркелове нови импулс у развоју односа. Циљ посете није да се некоме заврћу руке, него је она предвиђена одавно и сагледаћемо све аспекте сарадње са том кључном земљом. Битно је да Србија добије подршку Немачке за следеће кораке у процесу европске интеграције, али Србија није спремна да пређе преко своје црвене линије – рекао је Ђелић.

Аутор: П. Јеремић
Извор: Политика, www.pravda.rs


Напиши коментар