Слога биће пораз врагу!


Срби имају само једну идеологију - Српство
Срби имају само једну идеологију - Српство

У селу Влакча код Крагујевца подигнут је споменик свим жртвама Другог светског рата из тог места и суседног села Котраже.

На споменику крагујевачког вајара Драгана Илића уклесана су имена 158 четника и партизана погинулих на бојиштима широм бивше Југославије од којих се многима још не зна место и датум погибије.

Председник Савета месне заједнице Влакча Александар Јовановић рекао је Фонету да су потомци некадашњих четника и партизана на овај начин желели да одају пошту свим жртвама рата, без обзира на њихову идеолошку припадност.

– Ово је вероватно први споменик помирења подигнут у Србији. Њиме смо одали пошту својим прецима погинулим под различитим идеолошким обележјима и на неки начин помирили те две мртве војске – рекао је Јовановић.

ПОТОМЦИ ПАМТЕ

ИЗМЕЂУ два нова споменика које је протекле суботе освештао владика Јован, епископ шумадијски, налази се стари споменик страдалима у балканским и Првом светском рату. За нове споменике за које је издвојено 2.000 евра, прилоге су прикупили потомци жртава.

Он је изјавио да су мештани Влакче и Котраже сами прикупили средства за споменик који је освештао владика шумадијски Јован.

– Током Другог светског рата погинуло је 107 мештана из Влакче и 51 из Котраже. Скоро свака кућа била је завијена у црно. Наши преци су гинули, као припадници две војске које су ратовале против окупатора, али и међусобно. Њихова имена уклесана су на заједничком споменику, са жељом да се таква трагедија више никада не понови – закључио је Јовановић.


Напиши коментар