Турска: проблеми Балкана су наши проблеми


Памтимо ми ваше "решавање" - Ћеле кула, Ниш
Памтимо ми ваше "решавање" - Ћеле кула, Ниш

Уколико БиХ има проблем, Турска не може окренути главу и правити се да се то ње не тиче. Тако је са сваком земљом у овој регији. То су наши проблеми и морамо их заједно решити, рекао турски шеф дипломатије

Шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу је рекао данас да је Турска за нову визију унутар које ће бити решаване све кризе и заложио се за заједничко решавање проблема у региону, више дијалога и директних разговора свих лидера.

На предавању на Америчком универзитету у Сарајеву, Давутоглу је рекао да је протеклих сто година било у знаку ратова, етничких подела, криза, наводећи да се сви требају запитати да ли желе рат или нову визију за Балкан.
„Турска је за нову визију унутар које ће бити решаване све кризе“, рекао је Давутоглу, додајући да је Турска у третирању проблема и криза склонија приступу заснованом на будућности, него оном који се базира на прошлости.

Он је рекао да решење кризе на Балкану види кроз неколико приступа, а један од њих је заједничко решавање свих проблема регије.
Например, уколико БиХ има проблем, Турска не може окренути главу и правити се да се то ње не тиче. Тако је са сваком земљом у овој регији. То су наши проблеми и морамо их заједно решити“, рекао је он.

Истичући да је дијалог неопходан, он је навео да је ЕУ добар пример, јер је заснована на дијалогу. Према његовим речима, потребно је више састанака и више директних разговора, како лидери у региону не би комуницирали путем медија. Други приступ, по њему је принцип регионалне интеграције.

Он је објаснио да под тим не мисли на поновно уједињење, већ чињеницу да ће у будућности овај регион у економском смислу бити као један и одатле треба кренути у решавање свих проблема.
„Сви морамо живети као један или ћемо пропасти заједно. Балкан јесте и биће центар Европе““, нагласио је, како су пренели медији, турски шеф дипломатије.

Давутоглу је рекао да се трећи принцип односи на заједнички наступ свих земаља региона како према ЕУ, тако и према НАТО-у, али и у економском смислу.
„Балкан мора наступати заједно. Земље Балкана морају бранити интересе једне друге и заступати једна другу, закључио је Даутоглу предавање, коме су присуствовали студенти, професори, представници власти БиХ, амбасадори у БиХ и други званичници.

Давутоглу је од синоћ у посети БиХ, где ће прославити и рамазански Бајрам, који, како је рекао, први пут прославља изван Турске. У Тузли му је данас уручена титула почасног доктора наука тузланског Универзитета, а током дана се састао и са министром иностраних послова Бих Свен Алкалајем. Турски шеф дипломатије сутра ће имати одвојене разговоре са председавајућим Председништва БиХ Жељком Комшићем и српским чланом у Председништву Небојшом Радмановићем.

А проблем Курда, да ли и њега решавате на европски начин господине Ахмете Давутоглу?!

Аутор: Агенција ТАЊУГ


Напиши коментар