Борисе, има ли маске која није пала?


Друже Борисе, какав мир? Докле мислиш да позиваш на мир, друже лицемеру, и како те није срамота да причаш о безбедности. Чија безбедност?
Друже Борисе, какав мир? Докле мислиш да позиваш на мир, друже лицемеру, и како те није срамота да причаш о безбедности. Чија безбедност?

Има једна песма, зове се „Матер вам јебем“, и тамо се један Босанац дере као луд, и псује. Нема језика ни звука, нема стиха ни ритма нити знака интерпункције који би помогао да се ово саопшти на бољи начин. Дакле: „матер вам јебем“.

Луди Срби у највећем резервату на Косову, које је, узгред, једини резерват у Европи (Европи – континенту, не Европи – фирми) узели су па се забаракадирали – то знамо, је л да? КФОР кренуо да их разбаракадира и ето пуцњаве, сузавца, ето и Тадића где позива на мир и Борка који… (То је већ тешко и поновити без озбиљних псовки.)

Друже Борко, ко их је позвао на барикаде? Ко се правио важан шетајући се од Лешка до Звечана и ко се онда толико препао да више не сме да помисли да оде на Север јер је тамо зајебао људе?

Друже Борисе, какав мир? Докле мислиш да позиваш на мир, друже лицемеру, и како те није срамота да причаш о безбедности. Чија безбедност? Зашто онда ниси признао независно Косово, ако ти је толико до безбедности да си прихватио Еулекс и све остале имплементаторе независности? Зашто ложеш оне луде Србе на барикадама, док с имплементаторима испијаш пића у кабинету?

Да ли знаш да постоји институција звана „радна обавеза“ и да она каже следеће: моја комшиница Мица мора да иде на барикаду уместо у ординацију јер је њена радна обавеза да брани српство. А Мица не може да брани никога јер је Мица једна жена испрепадана и доста јој је и српства и тебе. Али јој није доста Косова јер је она, нађавола, с Косова. И неће да живи с ове стране линије. И шта сад?

НЕПРИЈАТЕЉИ НА СРПСКОЈ СТРАНИ БАРИКАДЕ Извео си их на барикаде, запуцало се, а знало се да ће се запуцати и да је питање дана, сата, да је питање минута када ће све отићи у ваздух јер се ти, друже председниче, мртав хладан играш бацајући шибице поред бурета барута. И мислиш да ће то буре, кад експлодира, бити довољно далеко од тебе? Неће. И ти сад – шта друго ти преостаје – позиваш луде Србе на мир.

‘Ајмо даље.

Шта тражи твој битни службеник М. М. међу незваничним саветницима Слободана Петровића (оног што је Тачијев заменик, ако си чуо за Тачија); и зашто му пише текстове који образлажу легитимност признавања независног Косова? Да ли службеник М. М. ради за „нашу ствар“ тамо на Косову, док саветује неписмене Тачијеве службенике српске националности, којима неки ласкају да су јаничари а они ипак, кад их боље погледаш, личе на икебане? Или твој службеник, заједно с тобом, друже Борисе, ради за себе? И тебе? И Тачија? Јер вас сте двојица-тројица, са својом свитом званичних и незваничних оперативаца на терену, на једној страни. На другој, иза барикаде, тамо где је сузавац – тамо су ваши непријатељи.

То је оно топовско месо које шаљеш с барикаде на барикаду док понављаш – а и папагај би био уверљивији од тебе – своје поруке мира. Лјуде на барикаде, а поруке мира у свет – свака част, друже председниче, ти баш све умеш да пошаљеш на своје место.

И још.

Шта ради твој секретар у твом министарству (знаш ти ком) који је кум твог Слободана Петровића – а Тачијевог заменика – у овим данима кад његови (бивши) момци доводе клинце с каменицама да гађају КФОР? Кога зајебавате, другови Срби из кабинета?

Шта траже, такође, они Срби у Парламенту Републике Косово? Ћуте? Не! Они оштро осуђују борбу лудих Срба са Севера, која је борба за шверц, ако сам добро разумела. А ти си, друже Борисе, дао знак. У тебе гледају. Не у Тачија, него у тебе. А не гледају у Тачија јер су будале, па не виде да ти гледаш у њега – а они у тебе. И отуд сва забуна.

Не бране луди Срби шверц, другови лицемери. Они су изашли на позив своје мртве државе, која их је, после много година, посетила отеловљена у Борку – човеку који је прихватио најгору улогу, јер, ем је срамна, ем је споредна у овој одвратној представи.

ПОГЛЕДАЈ СВОЈУ СРБИЈУ! ШТА ВИДИШ? А онда им ти, друже Борисе, кажеш да им је КФОР пријатељ – то је она организација која је почела да се понаша као НАТО, то јест узела је ствар у своје руке и сада управо започиње један рат на северу твоје јужне покрајине (твоје, јер је све у Србији, од Хоргоша до Шар-планине, или макар моста на Ибар води – твоје власништво), кажеш им, дакле, да забораве шта је причао онај Борко пре месец дана, и кажеш им да буду фини према пријатељима из Кфора.

И оштро си осудио Кфор, на шта се сав западни свет престравио. Иди кући, друже Борисе. Нема више маске која није пала, немаш више ниједног играча на терену који није узео паре од „иредентиста“. Батали Косово. Признај га себи као независну државу и склони се.

Или баци поглед на своју Србију. Шта видиш? Кампања ти је у пуном јеку, зида се којешта и обећава се сиротињи забава – сиротиња, убијена у појам, не учествује, не забавља се, гледа да бежи и од тебе и од твојих емисара куд је ноге носе. Војводина хоће „своје новце“, своју железницу, било шта своје, и, искрена да будем, разумем. Шта ће било чији новци у твојим рукама, друже Борисе, и у рукама твојих алавих емисара? Да сам Војводина, одавно бих се „сецесионисала“ од овакве Србије и оваквог Београда.

И шта још видиш? Твоји људи хапсе помало заборављене типове из ЈСО. Коштуница ћути – круг се затвара, знаш ти (а зна и он) шта је главни „гоал“ овог реанимираног „пројекта“. Много пара, а не само из Уније него, друже Борисе, с оне јужне стране Ибра, и те паре на нешто обавезују. Испуњаваш своје обавезе, председниче, и што их више испуњаваш – оне се више множе. Сизифов посао, могло би се рећи. А, за разлику од Сизифа, ништа осим мрака ниси донео. И за шта си кажњен, шта је твој усуд? Покојни Слоба као наслеђе предака, зла карма, лош час да се буде политичар-грађанин у држави која се распала и нема више грађана. Покојни Ђинђић као рђава савест која те тера да јуриш кривца где га није? Коштуница са ваљда једином странком у историји Србије која се прави мањом него што јесте, док се све друге праве већим, и која се сама лишава својих бирача јер је опасно када те бирају у оваквим временима, и председник најчудније странке у Србији то зна.

А ни то није довољно. Треба да га нема. Да некако нестане, да сви знају да је убио Ђинђића он, а не мафија коју си наследио, друже председниче. Ти, а не он. Као и тај новац с оне стране Ибра што си наследио, за списком задатака. Ти, не он. И не сви они које хапсиш да случајно не узнемире грађане – геј активисте. И не заборављени ЈСО. И не несрећници које прозиваш преко медија а кроз уста својих вечитих сведока сарадника.

Сав тај шљам, све то заједно што си наследио или су ти утрапили заједно с Косовом, све то чиме данас плашиш мене и моју комшиницу Мицу с Косова, којој је радна обавеза да стоји на барикади, а исто тако јој је радна обавеза да слуша твоје савете како да буде мирна и не пуца на Кфор. Све то, наиме, чиме данас плашиш нас, већ ће сутра бити испред твојих врата. Не народ, он је убијен. И не опозиција, она ионако не постоји. Повериоци, друже председниче, и њихова пратња, заједно са осталим сведоцима сарадницима.

Аутор: Ана Радмиловић
Извор: Стандард


Напиши коментар