Завршен Вуков сабор у Тршићу


Фото: ФоНет
Фото: ФоНет

У Тршићу код Лознице данас, 18. септембра, је одржана завршна свечаност 77. Вуковог сабора који се традиционално одржава у част реформатора српског језика Вука Стефановића Караџића.

Традиционалну саборску беседу одржала је професорка славистике Ангела Рихтер са Универзитету у Халеу, што је први пут да је беседник гост из иностранства.

Ангела Рихтер је казала да Вук Стефановић Караџић представља један од назначајнијих симбола српског друштва и српске културе.

Овогодишња манифестација посвећена је 50. годишњици доделе Нобелове награде Иву Андрићу.

„Вук Стефановић Караџић и Иво Андрић као и бројни писци и истраживачи културе језика и историје, уписали су се у културну историју Европе и историју немачко-јужнословенских и немачко-српских односа, као прави амбасадори културе“, казала је Рихтерова.

На отвореној сцени на Саборишту Крушевачко позориште извело је адаптирану представу „Проклета авлија“ по роману Ива Андрића, у режији Небојше Брадића.

Претходно је у Вуковој спомен школи отворена изложба Музеја града Београда „Иво Андрић писац и/или дипломата“, док је у Музеју језика и писма представљена радио драма „Андрићеви звучни пејзажи“ полазника летње школе звука Факултета драмских уметности из Београда.

Завршној свечаности Вуковог сабора присуствовали су потпредседница Владе Србије Верица Калановић, представници Војске и Министарства унутрашњих послова Србије, Српске православне цркве, градова побратима Плоцка из Пољске, Зеленике из Црне Горе, Гуче из Србије, делегате Федерације Европских карневалских радова и породице Караџић из Петнице у Црној Гори.

Овогодишње саборске светковине је отворио је 12. септембра у Лозници министар културе, информисања и информационог друштва Србије Предраг Марковић.

Током седмодневног саборовања у Тршићу, Лозници и Београду, приређено је петнаестак књижевних, музичких, ликовних и других уметничких приредби.

Сабор је најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији. Организује се од 1933. године, а није одржан само два пута, током Другог светског рата, 1941. и 1944. године.

Организатор је Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице, а покровитељи Министарство културе, информисања и информационог друштва Србије и град Лозница.

Извор: Тањуг


Напиши коментар