Злато за Србију, браво момци!

Славље одбојкаша. Фото: Бета
Славље одбојкаша. Фото: Бета

Одбојкашка репрезентација Србије нови је првак Европе! Други пут у историји, а први после 2001. и тријумфалног наступа у Острави, наши одбојкаши су покорили континент. Србија – Италија 3:1 (17:25, 25:20, 25:23, 26:24).

Сећате се чувене генерације у којој су били Никола и Владимир Грбић, Герић, Мештер, Мијић, Вујевић, Бошкан, Миљковић, Вушуровић, Јокановић, Марић и Шкорић, а која је уз селектора Зорана Гајића 2001. освојила европску титулу? Тај подвиг поновили су неки нови момци, у чијим је редовима једино капитен Иван Миљковић знао како изгледа борити се у мечу за злато.

Наспрам далеко искуснијег ривала, у чијим је редовима било и неколико „интернационалаца“, попут опасног Михала Ласка рођеног у Пољској, Драгана Травице чији је отац Љубомир био селектор наше селекције те Ивана Зајцева, чији је отац Вјачеслав био олимпијски шампион са тимом СССР-а, српски одбојкаши су наступили храбро.

Уз фантастичну подршку наших земљака који живе и раде у Бечу, и остаталим деловима Европе, одбојкаши су преокретом се од „-2“ стигло до „+2“ тријумфално подлигли пехар европског првака. Србија је првак Европе.

Историја се поновила

Наши одбојкаши су и пре десет година, када су први и до овог финала, једини пут били прваци Европе, у полуфиналу елиминисали Русију као и 2011, а потом су у финалу савладали Италилијане, баш као и сада.

Друго зато

Наши одбојкаши су, што под именом Југославије, што као Србија и Црна Гора а што као Србија, до овог шампионата једном били први, једном други, а шест пута трећи на првенствима Европе. Италијани су европска велесила у одбојци, шест пута су били шампиони континента, а по два пута су освајали сребро и бронзу до овог турнира.

Репрезентација Србије, освајач европског злата 2011.

Никола Ковачевић, примач сервиса, рођен 1983, члан Ариса
Урош Ковачевић, примач сервиса, рођен 1993, члан Рибнице
Владо Петковић, техничар, рођен 1983, члан Вори капитала
Милош Терзић, примач сервиса, рођен 1987, члан Црвене звезде
Драган Станковић, блокер, рођен 1985, члан Лубе Маћерате
Милош Никић, примач сервиса, рођен 1986, члан Палова
Михајло Митић, техничар, рођен 1990, члан Црвене звезде
Милан Рашић, средњи блокер, рођен 1985, члан Црвене звезде
Иван Миљковић, коректор, рођен 1979, члан Фенербахчеа
Саша Старовић, коректор, рођен 1988, члан Урала
Марко Подрашчанин, блокер, рођен 1987, члан Лубе Маћерате
Никола Росић, либеро, рођен 1984, члан Фридрихсхафена

Извор: Блиц

Напиши коментар