Не може Кфор да поруши оно што ми можемо да направимо

Радови у току, фото: О. Радошевић
Радови у току, фото: О. Радошевић

Иако су војници америчког контингента Кфора у уторак пуцали у ненаоружане Србе и ранили шесторицу, локално становништво да не би изгубило контакт са централном Србијом наставља изградњу алтернативних путева, у шта се и екипа „Блица“ јуче уверила.

На алтернативном путу који је једним делом асфалтиран јуче су машине чистиле терен да би, према најавама локалних Срба, друм проширили. Неколико багера и ваљака утабавало је земљу, а за неколико дана путем би требало да крену возила.

– Градимо да бисмо се повезали са централним делом Србије. Кфор не може да поруши и затвори што ми можемо да изградимо – кажу углас Срби и додају да је Рашка од Јариња 12, 13 километара, али да би се стигло потребно је доста, и то алтернативним правцима који су посути макадамом и иду кроз шуме.

И док су Срби неуморно радили да би и даље били повезани са централним делом матице, хеликоптери Кфора надлетали су тај део северног Косова.

– Снимају они шта ми радимо, али то нас неће спречити да наставимо посао и да за неколико дана и овај пут профункционише. Могу и да покушају да затворе овај пут, али неће успети у томе. Јер, не погодује им сваки терен – кратко су рекли локални Срби.

И док су у уторак амерички војници пуцали у ненаоружане Србе, јуче је на административном прелазу Јариње, ситуација била другачија, без тензије. Локални Срби, њих тридесетак који су пре подне били на барикадама војницима Кфора из грчког и јерменског контингента нудили сендвиче за доручак. Током дана тензија је спласнула, посебно током боравка новинарских екипа из Београда, које су се попеле на барикаду.

У међувремену су Јариње надлетали хеликоптери Кфора, који су у бази остављали грађевински материјал за њихову базу.

– Док су Грци и Јермени овде, мислим да ће бити мирно, али кад њих буду склонили од жице, ко зна шта ће се десити – рекао је један младић са барикаде.

Аутор: Ана Аџић
Извор: Блиц

Напиши коментар