О датуму преговора о ЕУ за годину дана!

Званичници у неким европским престоницама су бесни због одбијања Србије да призна Косово
Званичници у неким европским престоницама су бесни због одбијања Србије да призна Косово

Европска комисија ће препоручити да се Србији понуди статус кандидата за чланство у ЕУ, али ће одлука о датуму почетка преговора бити одложена за годину дана, јавља Ројтерс.

Европска комисија препоручиће да се Србији понуди статус кандидата за чланство у ЕУ, али ће датум почетка преговора бити условљен напретком у односима Београда са Приштином, тврде европске дипломате, преноси Ројтерс.

Одлука о датуму почетка преговора била би практично одложена за годину дана, када ће Европска комисија припремити нови извештај, на основу процене да ли је тај услов испуњен.

У годишњем извештају Комисије о напретку држава које желе да уђу у ЕУ, а који треба да буде објављен 12. октобра, Комисија ће желети да награди Србију за привођење ратних злочинаца правди ове године, наводе дипломате на које се позива Ројтерс.

Они ће, преноси агенција, такође желети да признају напоре које је Београд уложио у циљу реформисања институција о борби против криминала и корупције, што се сматра важним корацима на путу ка ЕУ.

Али, забринутост око тензија у вези са Косовом, значи да ЕУ није спремна да покрене преговоре о чланству, јавља Ројтерс.

„Готово је сигурно да ће Комисија препоручити да Србија добије статус кандидата али ће поставити услове за почетак преговора,“ наводе извори из ЕУ.

Многи европски функционери се надају да ће напредак Србије на путу ка ЕУ помоћи Београду да остане чврсто на путу реформи, али званичници у неким европским престоницама су бесни због одбијања Србије да призна Косово и желе да виде већи напредак у дијалогу Београда и Приштине о практичним питањима који се води уз посредовање ЕУ, навео је Ројтерс.

Према дипломатским изворима, Европска комисија би могла да своју препоруку подели на два дела односно да за почетак Србији да статус кандидата а да одложи препоруку о датуму почетка преоговора о придруживању, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да ово није једини сценарио. Преопорука Европске комисије би у сваком случају могла да наиђе на противљење неких чланица ЕУ, указује Ројтерс.

Неке дипломате кажу да би, на пример, Немачка могла да одбије да подржи и кандидатуру Србије без додатног напретка по питању Косова. Друге дипломате кажу и да би се планови Комисије могли променити у наредним недељама уколико се ситуација између Косова и Србије погорша, наводи Ројтерс.

Уколико се то не догоди и Србија ипак добије статус кандидата, ЕУ би од ње могла затражити да испуни низ услова пре него што владе ЕУ поново размотре могућност покретања преговора о чланству, наводи Ројтерс.

Један од тих услова могло би бити и да покаже да се решења договорена током дијалога у потпуности примењују. Други услови би могли да укључе даље реформе у борби против корупције.

Комисија би, по мишљењу дипломата, у извештају могла и да препоручи да се у предстојећим месецима поново изврши процена пре наредног извештаја у напретку за 12 месеци, наводи Ројтерс.

Извор: РСТ

Напиши коментар