Поново ПДВ на северу Косова


Прва последица ове одлуке Владе Србије већ је узроковала уједначавање цене бензина с ценама у Србији.
Прва последица ове одлуке Владе Србије већ је узроковала уједначавање цене бензина с ценама у Србији.

Влада Србије одлучила је да север Косова врати у порески систем земље и да се укине Уредба која се односи на царински поступак преко контролних пунктова.

Како пише „Политика“ одлука је донета на телефонској седници у петак,

Ова одлука практично значи ће се поново убирати приходи од ПДВ-а. Борислав Стефановић, шеф преговарачког тима,рекао је јуче за „Политику“ да суштина поновног увођења ПДВ-ауправо доказивање да „север није у рукама криминалаца“.

„Овим ипоказујемо да држава Србија има капацитет да омогући грађанима са севера Косова да буду изједначени са својим суграђанима у централној Србији. Уједно, на тај потез утицали су и председници општина са севера, као и сами грађани који су то препознали као проблем и тражили од Владе Србије да поново уведе ПДВ“, казао је Стефановић.

Владимир Јовичић, заменик шефа преговарачког тима у преговорима с Приштином, каже за „Политику“ да је неплаћање ПДВ-а на северу Космета у последње три године било главни извор богаћења појединаца.

Прва последица ове одлуке Владе Србије већ је узроковала уједначавање цене бензина с ценама у Србији. Безоловни бензин сада кошта 132 динара, док је прекјуче коштао свега 120 динара. Евро дизел кошта 135 динара, уместо досадашњих 116 динара.

Парадокс је да од стотинак пумпи на северу Космета на ретко којој има горива. Још већи је парадокс да на три пумпе „НИС Југопетрола” горива нема већ две године. На тим пумпама се налазе само залихе моторног уља, а радници који седе унутра не знају разлог зашто већ две године не долазе цистерне с горивом.

Извор: Политика


Напиши коментар